Διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το ασφαλιστικο υπό το βλέμμα του Ευρωκοινοβουλίου

Η Ομάδα Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και συνεχώς τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για την οποία ενημερώθηκε εκτενώς από τον υπουργό Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο.

Η επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας θα λάβει χώρα στις 22 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Αλλά εφόσον κριθεί αναγκαίο η Ομάδα Εργασίας θα επισκεφθεί την Αθήνα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος μετεβη στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει την Ομάδας Εργασίας (Monitoring Group) της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρρύθμιση.

Στην πρώτη συνεδρίαση ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για το ρόλο που μπορεί να παίξει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών το Ευρωκοινοβούλιο, και συγκεκριμένα η νεοσυσταθείσα Ομάδα Εργασίας.

«Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή διαπραγμάτευση και δε θέλουμε να την κάνουμε μόνοι μας, ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα είναι στενά συνδεδεμένο με το μέλλον του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη» δήλωσε. Συνεχίζοντας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε: «Γι’ αυτό θέλουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη διαπραγμάτευση.

Στο παρελθόν, άλλωστε, με ψήφισμά του είχε καταδικάσει την περιθωριοποίησή του στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων προσαρμογής. Αυτό πάμε να διορθώσουμε τώρα, προς όφελος και της Ελλάδας και της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής της θέσης, αλλά και προς ενίσχυση της δημοκρατίας και της κοινωνικής διάστασης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός κατά την ομιλία του στην Ομάδα Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου εξέθεσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Κυρίως, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι από τους εταίρους δεν επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει η ίδια τα μέτρα με τα οποία θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μείωση κατά 1% του ΑΕΠ των δημόσιων δαπανών για το ασφαλιστικό, ήτοι εκτός από περικοπές να προχωρήσει και σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, την οποία έχουν ήδη αποδεχτεί οι εργοδότες.

«Τα μέσα με τα οποία θα φτάσουμε στην εξοικονόμηση του 1% του ΑΕΠ είναι απόφαση πολιτικού χαρακτήρα και δε θα έπρεπε να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση «μέσα στις επόμενες ημέρες». Σε αυτήν την περίπτωση, συνέχισε, ο ρόλος της Ομάδας Εργασίας θα είναι απλά να προβεί στην αξιολόγηση της διαδικασίας κατά την επόμενη συνάντηση. Εφ’ όσον, όμως, συνεχίσουν τα «εμπόδια», εκτίμησε ότι ο λεπτομερής έλεγχος των διαπραγματεύσεων από την εν λόγω Ομάδα θα αποδειχθεί «χρήσιμος».

Σημειώνεται, ότι η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 22 Φεβρουαρίου.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, Τόμας Χέντελ και προεδρεύων της σημερινής συνεδρίασης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κανείς από τους τέσσερις επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα δεν ήταν παρών. Όπως ενημέρωσε, παρ’ όλο που κλήθηκαν, τρεις από αυτούς (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕSM) απάντησαν ότι η ειδοποίηση δεν ήταν έγκαιρη, ενώ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι επί του θέματος τοποθετείται μόνο ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.