Επεισόδια και διαφορετικά αποτελέσματα για ακόμη μια χρονιά στις φοιτητικές εκλογές

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών.

Ένταση επικράτησε στο παλιό Χημείο στην οδό Ναυαρίνου, όπου στεγάζεται το Παιδαγωγικό, όταν κουκουλοφόροι προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτήριο και αποκρούστηκαν από φοιτητές που τους έκλεισαν τον δρόμο. Στη διάρκεια του επεισοδίου έπεσαν δύο φωτοβολίδες, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ακολούθησε κυνηγητό και πετροπόλεμος.

Ένταση επικράτησε για λίγη ώρα και στη Νομική, όταν περίπου 10 άτομα εισήλθαν στο κτήριο και προκάλεσαν φθορές σε τραπέζια της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ. Επίσης, προσπάθησαν να αρπάξουν τις κάλπες, όμως η αντίδραση των φοιτητών ήταν άμεση και τα επεισόδια δεν έλαβαν έκταση.Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά.

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στο ΑΠΘ. Ορισμένοι φοιτητές που κατέφυγαν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», στην Εθνικής Αμύνης, κατήγγειλαν στους αστυνομικούς, ότι τους κυνήγησαν κουκουλοφόροι.

«Η εισβολή κουκουλοφόρων και ροπαλοφόρων γνωστών-αγνώστων σε πανεπιστημιακή ιδρύματα, με στόχο την κατατρομοκράτηση των φοιτητών και την ακύρωση των φοιτητικών εκλογών, επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την κυβερνητική ανοχή στη βία» υποστήριξε ο τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, είναι μόνο θέμα τύχης ότι δεν θρηνήσαμε θύματα.

«Μετά την ηθική επιβράβευση της ανομίας, με την αποποινικοποίηση των καταλήψεων που υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την έρευνα, η εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης είναι, τουλάχιστον ύποπτη. Η όποια ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα συνιστά, πλέον, συνενοχή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εγκλωβισμένη σε παρωχημένες ιδεοληψίες, στέλνει λάθος μηνύματα» κατέληξε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο Facebook, με αφορμή τα επεισόδια στις φοιτητικές εκλογές αναφέρει:

«Κάποιος πρέπει να σταματήσει τα κόμματα που καταστρέφουν τα πανεπιστήμια. Για να ψαρεύουν φτηνό εργατικό κομματικό δυναμικό σπρώχνουν τους φοιτητές σε ανούσιους εμφυλίους. Μισθοδοτούν φοιτητοπατέρες που ο μόνος τους ρόλος είναι να δημιουργούν κομματικούς στρατούς, με ρουσφέτια, υποσχέσεις και “διευκολύνσεις”… Πέρυσι οι περισσότεροι φοιτητές δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Αλλά η λύση δεν είναι η αποχή. Οι φοιτητές πρέπει να δείξουν την πόρτα στους κομματικούς υπαλλήλους και να φτιάξουν τους δικούς τους συλλόγους, τις δικές τους ομάδες που θα αγωνισθούν, θα συνεργασθούν και τελικά θα δημιουργήσουν ένα νέο πανεπιστήμιο».

Τα αποτελέσματα

Από την πρωτιά της ΔΑΠ ΝΔΦΚ αλλά και την έκδοση διαφορετικών αποτελεσμάτων χαρακτηρίστηκαν για ακόμη μια χρονιά οι φοιτητικές εκλογές.

Αντίθετα πάντως από τις προηγούμενες χρονιές, οι εκλογές αυτές σημαδεύτηκαν από τη διάσπαση της φοιτητικής παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, την αποχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αλλά και επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Πανσπουδαστικής (ΚΚΕ), οι δικές της δυνάμεις απέσπασαν το 20,26% των ψήφων, η ΔΑΠ (ΝΔ) το 31,12%, τα ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) 12,23%, η ΠΑΣΠ 8,55%, οι «αντάρτες» της ΔΑΠ 5,98%, η «Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία» 3,38% και τα λοιπά ψηφοδέλτια 14,75%.

Διαφορετική είναι η εικόνα που δίνει η ΔΑΠ με την ίδια να αποσπά, σύμφωνα με τα δικά της αποτελέσματα, να αποσπά το 45,83%, την Πανσπουδαστική το 20,62%, τα ΕΑΑΚ το 14,57%, την ΠΑΣΠ το 7,05%, την «Αριστερή Ενότητα» το 1,33% και τους λοιπούς το 7,7%.

Από τα αποτελέσματα της ΔΑΠ απουσιάζουν τα ποσοστά των ανταρτών, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε απέδωσε στην κυβέρνηση την ευθύνη για τα επεισόδια. Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι σύλλογοι που καταγράφηκαν ως ΟΝΝΕΔ στην οποία αναφέρουν ότι κατετάγησαν πρώτοι στα ΤΕΙ.