Διμέτωπος Σαμαρά κατά Τσίπρα-ακροδεξιάς

Τη δύσκολη μάχη στο εσωτερικό μέτωπο επιδιώκει να κερδίσει ο κ. Αντ. Σαμαράς και να εξασφαλίσει για το επόμενο κρίσιμο διάστημα για την κυβέρνησή του τις αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες. Ο Πρωθυπουργός εν μέσω των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν έντονη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο των πρωτοβουλιών και να προσπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα. Το πρωθυπουργικό επιτελείο ανησυχεί η σιωπηλή πλειοψηφία, που αν και προκρίνει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, εν τούτοις αντιδρά στη μνημονιακή πολιτική.

Ο Ελύτης το 1993 αφιέρωσε τον εξής στίχο στον κ. Σαμαρά: «Από τότε που ένας άνεμος μ’ εμπόδισε, με όλους τους ανέμους ταξιδεύω». Ο Πρωθυπουργός θέλει πάση θυσία να αποδείξει ότι είναι πολιτικός που μπορεί να σπείρει ανέμους – αν το θεωρεί αναγκαίο – , αλλά το κυριότερο γι’ αυτόν είναι να καταφέρει να θερίσει νίκες και όχι θύελλες.

Ο φόβος για κοινωνική θύελλα είναι υπαρκτός και τα εμπόδια για την κυβέρνηση είναι πάρα πολλά. Η τρικομματική κυβέρνηση δίνει την αίσθηση πολλές φορές ότι αυτοσχεδιάζει, ενώ σταδιακά αναδεικνύεται και η προβληματική διαχείριση της κατάστασης, με λάθη πολιτικής στρατηγικής και επικοινωνιακής διαχείρισης. Παράλληλα, τα λάθη που έγιναν στο φορολογικό ήταν ένα καίριο πλήγμα ακόμα και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που επέλεξε να παρέμβει για να αλλάξει το κλίμα επικοινωνιακά.
Η θετική απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, πάνω στην οποία επένδυσε πολλά το Μέγαρο Μαξίμου, δεν πέρασε στην κοινωνία, όπως ανέμενε ο Πρωθυπουργός, αφού διαμορφώθηκε μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα με τα επικοινωνιακά κυβερνητικά «αυτογκόλ».
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την κριτική αρκετών υπουργών που απέφυγαν με εμμονή να τοποθετηθούν δημόσια, αυτοπαγιδεύτηκε στο φορολογικό, ενώ και αρκετοί βουλευτές ήταν πολύ σκληροί στις τοποθετήσεις τους, ζητώντας αλλαγή πορείας.
Το παρήγορο για τον Πρωθυπουργό είναι ότι από τις δημοσκοπήσεις, αν και υπερέχει ελαφρά ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, δεν συγκροτεί εναλλακτική πρόταση, καθώς δεν έχει συμμάχους.
Το μεγάλο ζήτημα για τον κ. Σαμαρά είναι να αποκτήσει η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος συμμάχους ώστε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία, αφού αυξάνεται η δυσπιστία έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού, αν και η μεγάλη πλειοψηφία δεν επιθυμεί εκλογές.
Το ανησυχητικό για τον Πρωθυπουργό είναι ότι πλέον απέναντί του βρίσκονται και παραδοσιακοί υποστηρικτές της Κεντροδεξιάς, όπως μεγάλος αριθμός των δικαστών και των εισαγγελέων, την ηγεσία των οποίων συνάντησε προ ημερών ο κ. Σαμαράς σε μια προσπάθεια να επέλθει γεφύρωση των αντιθέσεων.
Το βασικό στοίχημα για τον Πρωθυπουργό, όπως λέει και ο ίδιος στους συνομιλητές του, είναι να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και να καταφέρει να αλλάξει την αίσθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών που πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει εισέλθει σε καθοδικό σπιράλ.
Την ίδια στιγμή η πίεση της Χρυσής Αυγής αυξάνεται προς τη ΝΔ σε περιφέρειες-κάστρα και γι’ αυτό επιλέγεται η υιοθέτηση μιας πιο σκληρής ατζέντας (δόγμα «νόμος και τάξη», μεταναστευτικό, «Ξένιος Ζευς», κ.ά.).
Επίσης προκρίνεται η επιθετική ρητορική, όπως έγινε με την άκρως πολεμική ανακοίνωση του κόμματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που έδωσε το δικαίωμα στον κ. Αλ. Τσίπρα να μιλήσει για «μισαλλόδοξη, μετεμφυλιακή ανακοίνωση, χυδαία και επικίνδυνη απόπειρα κάποιων νοσηρών εγκεφάλων που συνεπικουρούν τον Πρωθυπουργό οδηγώντας τη χώρα στο 1949».  
Παρά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε διμέτωπο και σε σύγκρουση τόσο με το κόμμα που ηγείται ο κ. Τσίπρας όσο και με τη Χρυσή Αυγή, τα κατ’ αυτόν δυο άκρα.
«Σήμερα τα δύο άκρα είναι ευδιάκριτα… και προσπαθούν να εμποδίσουν αυτό που με απλές λέξεις θέλει ο λαός: μια νοικοκυρεμένη χώρα σε μια φιλική προς την Ελλάδα Ευρώπη» είναι η άποψη του Πρωθυπουργού, όπως την εξέφρασε δημόσια προ ημερών στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Για να εξουδετερώσει αυτά τα άκρα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, όχι θέτοντάς την εκτός νόμου, αλλά με την πλήρη και αυστηρή εφαρμογή των νόμων με βάση και τις προτάσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου.
Αντίθετα, πιο πολιτική θα είναι η αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τον Πρωθυπουργό εξελίσσεται σε μια άκρως λαϊκιστική και αποκρουστική εκδοχή του παλαιού ΠαΣοΚ. Ο ίδιος θα επενδύσει σε αυτό που ονομάζει «αναγεννητικό κίνημα μεταρρυθμίσεων» και επιμένει να μιλά για συμπόρευση με τις δυνάμεις που επιθυμούν και εγγυώνται την ανάπτυξη και την Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις που τον στηρίζουν είναι οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ κ. Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, με τους οποίους επιθυμεί ενίσχυση της συνεργασίας, παρά τα όποια προβλήματα ανακύπτουν κατά καιρούς. Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι για να σφυρηλατηθεί και άλλο η κυβερνητική ενότητα δεν επιτρέπονται οι αιφνιδιασμοί, όπως στο φορολογικό, στο θέμα της απόσυρσης του νόμου για την ιθαγένεια, κτλ.
Την ίδια στιγμή, τίθεται, όχι μόνο από τους κυβερνητικούς εταίρους, ζήτημα ενημέρωσης επί των κινήσεων και των αποφάσεων της κυβέρνησης, αλλά και από μεγάλο αριθμό υπουργών, προερχομένων από τη ΝΔ. «Ολα αυτά θα λυθούν σύντομα» διαβεβαιώνουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς αναγνωρίζουν ότι αν δεν βαδίσουν όλοι μαζί συντεταγμένα, η επόμενη ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ είναι ευάλωτοι στην κοινή γνώμη, ενώ ελπίζουν στην προσωπική εικόνα  του κ. Σαμαρά που ακόμα αντέχει.
Αναγνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου ότι αν δεν γίνουν όσα πρέπει και τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν φέρουν αποτέλεσμα, μπορεί πολύ γρήγορα να αρχίσει η ελεύθερη πτώση. Ο φόβος να διαψευστούν οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από τους ίδιους τους αριθμούς είναι υπαρκτός.

Απεγκλωβισμός

Ζητείται νέο αφήγημα για την Ελλάδα
Στο σημερινό ρευστό πολιτικό τοπίο, ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι η στιγμή να υπάρξει ένα νέο εθνικό αφήγημα, που θα απεγκλωβίσει και την ίδια την κυβέρνηση από την πολύμηνη συζήτηση γύρω από τα οικονομικά μέτρα και την αριθμολαγνεία. Κατά τον κ. Σαμαρά είναι η στιγμή να ανοίξει η συζήτηση για το ποια Ελλάδα θέλουμε, ποιο παραγωγικό μοντέλο θα εξασφαλίσει ανάπτυξη, αλλά και με ποιο πολιτικό σύστημα μπορεί να επιτευχθεί.
Θεωρείται πολύ πιθανόν, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, ότι δημόσια θα τοποθετηθεί σχετικά στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ανοίγοντας τη συζήτηση και για τις θεσμικές αλλαγές. Εξάλλου, ήδη έχει αρχίσει η ζύμωση μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων – έχει τεθεί σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η συζήτηση αυτή δεν αφορά την υιοθέτηση της απλής αναλογικής, αλλά την εφαρμογή ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος, ενώ πάγια είναι η θέση του κ. Σαμαρά για «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών, αύξηση των βουλευτών Επικρατείας και μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200.
«Πρέπει να δοθεί στην κοινωνία ένα συγκροτημένο όραμα για το αύριο με βάση τις νέες κοινωνικές συνθήκες» λένε στο πρωθυπουργικό επιτελείο και επισημαίνουν ότι για να επιτευχθεί η προσπάθεια του Πρωθυπουργού χρειάζεται η κοινωνία να συμμαχήσει.
Για να γίνει αυτό όμως, διευκρινίζουν, πρέπει να πειστούν οι πολίτες σχετικά με ποια Ελλάδα θέλουμε και με ποιους θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς μιλάει για την τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα και πρέπει να την αξιοποιήσει. «Είναι στο χέρι μας. Δεν πρέπει να τη σπαταλήσουμε» τονίζει και το τρίπτυχο που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου για το επόμενο κρίσιμο διάστημα είναι: «Δουλεύουμε, οργανωνόμαστε και αναμένουμε».