Διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, σήμερα Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή υπουργών τα χαρτοφυλάκια των οποίων σχετίζονται με τη διαχείριση του προβλήματος.

Παράλληλα, στην Αθήνα φτάνουν την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο Έλληνας επίτροπος αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν οι κ.κ. Τίμερμανς και Αβραμόπουλος με αρμόδιους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, οι δύο αξιωματούχοι, οι οποίοι θα συνοδεύονται από εκπροσώπους της FRONTEX, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου και της EUROPOL, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τους Έλληνες αρμόδιους υπουργούς το βράδυ της Πέμπτης στον Πειραιά, προκειμένου να δημιουργηθεί στην πόλη ένα κέντρο υποβοήθησης, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών ομάδων, για την επιτάχυνση της καταγραφής των εισερχομένων στη χώρα, της παροχής ασύλου και του συντονισμού της επιστροφής στη χώρα τους, των παράτυπων μεταναστών.

Την Παρασκευή οι δυο επίτροποι θα μεταβούν στην Κω, όπου το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε χθες Τρίτη ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση που συνεχίζει να παίρνει διαστάσεις.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μολυβιάτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι τέτοιου είδους μεταναστευτικές ροές δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν.

Επομένως, τόνισε ότι «τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο σε αδυναμίες της ελληνικής κρατικής μηχανής, αλλά σε ένα είδος ανωτέρας βίας, το οποίο μας εμποδίζει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Στο σημείο αυτό ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι και η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει αυτήν τη στιγμή ότι έχει υποχρεώσεις, διότι «το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από τα κράτη-μέλη μόνα τους, ιδίως εκείνα που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές».

«Χαίρομαι γιατί κινητοποιούνται οι μηχανισμοί της Ευρώπης. Χαίρομαι γιατί στις 14 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών, με ημερήσια διάταξη αφιερωμένη σ’αυτό το μεγάλο ζήτημα. Εξακολουθώ όμως να επιμένω ότι πρέπει να υπάρξει Σύνοδος Κορυφής έκτακτη για το ζήτημα αυτό», πρόσθεσε

Όπως εξήγησε, πρέπει να υπάρξει νέα Σύνοδος για να μπουν οι βάσεις ουσιαστικής εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.