ΔΝΤ: Στόχος της 2ης αξιολόγησης είναι η ευθυγράμμιση της ελληνικής αγοράς εργασίας με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές

Συνέχεια απολογίας του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και την αποτυχία του. Στις δηλώσεις τη Κρ.Λαγκάρντ ήρθε να προστεθεί η παραδοχή από τον εκπρόσωπο του Ταμείου ότι «η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης που θα έπρεπε», κάτι που -όπως είπε- πρέπει να αναγνωρίσουν ρεαλιστικά όλοι οι θεσμοί.

Αποδίδοντας την αποτυχία σε πολλαπλές και πολύπλοκες αιτίες, είπε ότι το ΔΝΤ επιδιώκει να διαμορφώσει στο νέο πρόγραμμα τις σωστές προϋποθέσεις, επιβεβαιώνοντας ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να πιέζει για αλλαγές.

Πάντως και στα δύο προηγούμενα προγράμματα αυτό υποτίθεται ότι επεδίωκε το Ταμείο, να διαμορφώσει τις σωστές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη. Η αναγνώριση δε, λαθών δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, ανάλογες υπήρξαν και στο παρελθόν. Δεν θα είναι, λοιπόν, η πρώτη φορά που «απολογείται για λάθη» αλλά κατόπιν συνεχίζει την ίδια τακτική.

Η κρίση αυτογνωσίας του Ταμείου ξεκίνησε με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στους FT χθες, Τετάρτη. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η εμπειρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα δεν ήταν επιτυχημένη, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. «Δεν ήταν μία επιτυχημένη εμπειρία, ας το παραδεχθούμε, για κανέναν, ιδιαίτερα για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες», είπε.

Παραδοχή της λανθασμένης συνταγής που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας διαβάζει κανείς και στις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι εκεί που θα ήθελε ο οποιοσδήποτε, όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση, υποστήριξε.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι όλοι οι θεσμοί πρέπει, ρεαλιστικά, να αναγνωρίσουν ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει πετύχει τόσο στα δύο παραπάνω μέτωπα, αλλά και σε μία σειρά οικονομικών δεικτών.

Γι’ αυτόν τον λόγο, το ΔΝΤ επιδιώκει να διαμορφώσει στο νέο πρόγραμμα εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται, πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, σε αντίθεση με εκείνα που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο και Λετονία, οφείλεται σε πολλαπλές και πολύπλοκες αιτίες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τις προσδιορίσει.

Σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση ανεξάρτητης υπηρεσίας του ΔΝΤ για την αξιολόγηση των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, ο κ. Ράις απάντησε ότι η έκθεση αυτή θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πάντως, επανέλαβε την πρόθεση του Ταμείου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι αποτελεσματικό.

Προϋποθέσεις γι’ αυτό αποτελούν, τόσο η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους (γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να εξειδικευθούν τα μέτρα των Ευρωπαίων προκειμένου να αποτιμηθεί η επίπτωσή τους στη βιωσιμότητα), όσο και η συνεπής εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ειδικά, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι στόχος της δεύτερης αξιολόγησης είναι να προχωρήσουν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η ελληνική αγορά εργασίας με τις «βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».

Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλου, «περί απομόνωσης του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση».

Αναφορικά με το θέμα του Brexit, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι οι σχετικές συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν.