ΔΝΤ: Kαθυστέρηση σε κλειστά επαγγέλματα και φοροελέγχους

 

Το ΔΝΤ ενέκρινε χθες τη δόση των 3,24 δισ. ευρώ, αποδίδοντας με σαφήνεια εύσημα για την πρόοδο της Ελλάδας και για την πλήρη «προσαρμογή» στα δύσκολα και επώδυνα μέτρα: στην μείωση μισθών ιδιωτικού τομέα και στα δημοσιονομικά πακέτα περικοπών δαπανών και αύξησης φόρων.

Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι τα μέλη του Ταμείου εξέφρασαν ενστάσεις, οι οποίες αναμένεται να αποτυπώνονται και στην έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή, για καθυστερήσεις σε δύο «διαρθρωτικά» πεδία στα οποία οι αναβολές είναι ο «κανόνας» σε όλες τις αξιολογήσεις της τρόικας. Στο στόχαστρο τίθενται τα κλειστά επαγγέλματα (νομοθετικές παρεμβάσεις στις αμοιβές και στον υπολογισμό των εισφορών νομικών και μηχανικών που δεν έφτασαν ποτέ στη Βουλή), η ακαμψία των τιμών, αλλά και οι στόχοι για φορολογικούς ελέγχους.

Τα στελέχη του ταμείου φέρονται δυσαρεστημένα διότι δεν «πιάστηκαν» οι στόχοι του Δεκεμβρίου σε δύο τομείς που δεν θεωρούν σημαντικούς μόνο για το ίδιο το πρόγραμμα, αλλά και ως απόδειξη πολιτικής βούλησης από ελληνικής πλευράς. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον περιμένει να λυθούν οι «εκκρεμότητες» στην επόμενη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει στο τέλος Φεβρουαρίου και φέρεται ότι προαναγγέλλει πιο σκληρή στάση, αν επαναληφθούν οι ίδιες καθυστερήσεις.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στις τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του έχει «ανεβάσει» τα δύο ζητήματα στην ατζέντα, βάζοντας μάλιστα το δίλλημα: πάταξη φοροδιαφυγής ή νέα μέτρα (σημ. τον Φεβρουάριο θα αποφασισθεί από πού θα βρεθούν 4 δισ. ευρώ της διετίας 2015-2016 και σύμφωνα με τον υπουργό η φοροδιαφυγή και το νοικοκύρεμα της δημόσιας διοίκησης είναι μόνο η μία επιλογή).
Κυβερνητικά στελέχη ερμηνεύουν και την έμφαση που έδωσε πρόσφατα ο υπουργός στην σημασία συμφωνίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης (έκανε σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσει το υπουργείο στα μέτρα της δήμευσης περιουσίας και κατάργησης του δικαιώματος αναστολής για φοροφυγάδες). Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι και τα δύο πεδία για τα οποία το ΔΝΤ πιέζει για δράση συνδέονται με το συγκεκριμένο υπουργείο: πέραν της φοροδιαφυγής και στα κλειστά επαγγέλματα η βασική υστέρηση του Δεκεμβρίου είναι οι νέες παρεμβάσεις στις αμοιβές και στις εισφορές των δικηγόρων.

Τι δεν έγινε τον Δεκέμβριο:

– Στο φορολογικό πεδίο, πέραν του Γενικού Γραμματέα Εσόδων (που πριν λίγες ημέρες τοποθετήθηκε) δεν «πιάστηκαν» αναλυτικά ποσοτικά κριτήρια ελέγχων ομάδων υψηλών εισοδημάτων ή μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Για πενιχρά αποτελέσματα σε σύγκριση με την πολύ μεγάλη τεχνική βοήθεια έκανε λόγο και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χόρστ Ράιχενμπαχ

– Στα κλειστά επαγγέλματα η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί στους δανειστές να έρθει στη Βουλή σειρά παρεμβάσεων με τον κυρωτικό νόμο των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και στο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό όμως δεν συνέβη.

Οι παρεμβάσεις θα περιλάμβαναν – βάση μνημονίου – αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών των δικηγόρων και των μηχανικών, συγκεκριμένα έξοδα παράστασης, την αποσύνδεση των αμοιβών τους από τα νομικά έξοδα και τα ποσά αναφοράς, αλλαγές στις υποχρεώσεις των επαγγελματικών ενώσεων αλλά και νόμο διατήρησης εμποδίων για λόγους δημοσίου συμφέροντος (πχ σε εμπόρους όπλων, δύτες, συντηρητές έργων τέχνης κλπ).