Δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις φέρεται να ζητούν οι θεσμοί – Διαψεύδει το υπ. Εργασίας

Δραστικές μειώσεις στις κύριες συντάξεις φέρεται να ζητούν οι θεσμοί, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ωστόσο, λίγο αργότερα πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η τηλεδιάσκεψη ήταν διερευνητικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε δραστική περικοπή συντάξεων.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να εξέφρασαν ανοικτά και τις διαφωνίες τους σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς τα θεωρούν ιδιαίτερα υψηλά.

Παράλληλα, ζήτησαν από τα στελέχη του υπουργείου διευκρινίσεις για διάφορα σημεία του νομοσχεδίου, καθώς και στοιχεία για την εθνική σύνταξη.

Υπενθυμίζεται σύμφωνα με το κυβερνητικό προσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό:

· Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις θα ίσχυαν άμεσα μόνο για όσους έβγαιναν στη σύνταξη μετά την 1.1.2016. Αν οι συντάξεις αυτές ήταν κατά 20% μικρότερες από εκείνες που θα προέκυπταν με τα παλιά ποσοστά αναπλήρωσης τότε θα καλυπτόταν αυτή η διαφορά κατά 50% το 2016, κατά το 1/3 το 2017 και κατά το ½ το 2018

· Αντίθετα οι συντάξεις που καταβάλλονταν μέχρι και 31.12.2015 θα συνέχισαν να καταβάλλονταν με βάση τα παλιά (δηλ. τα ισχύοντα εως και την 31.12.2015) ποσοστά αναπλήρωσης μέχρι το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Από εκεί και πέρα η συγκεκριμένη κατηγορία των συντάξεων θα επαναϋπολογιζόταν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Όσες συντάξεις έβγαιναν μικρότερες με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης απ’ ο,τι ήταν με τα παλιά, τότε η διαφορά αυτή –η λεγόμενη “προσωπική διαφορά”- θα έβαινε μειούμενη.