Δ. Αβραμόπουλος: Η άσκηση βίας και το ύψωμα τειχών δεν μπορεί να σταματήσει τα προσφυγικά ρεύματα

Ο ευρωπαίος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε πως η άσκηση βίας και το ύψωμα τειχών δεν μπορεί να σταματήσει τα προσφυγικά ρεύματα, μιλώντας από τη Βουδαπέστη.

«Έχουμε ηθικό καθήκον να παρέχουμε προστασία» τόνισε, καλώντας την Ουγγαρία να συνεργαστεί με τους «28» στην προσφυγική κρίση -μία ημέρα μετά τις εικόνες στο φράχτη που προκάλεσαν την αντιδράσεις ακόμη και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Από την ουγγρική πρωτεύουσα, ο Δ.Αβραμόπουλος ανέφερε την Πέμπτη πως «τα τείχη και η βία δεν είναι λύση».

«Η πλειονότητα όσων φτάνουν είναι Σύριοι. Πρόκειται για ανθρώπους που πραγματικά χρειάζονται την προστασία μας» τόνισε ο επίτροπος.

«Δεν υπάρχει τείχος που δεν θα σκαρφάλωνε κανείς, θάλασσα που δεν θα περνούσε στην προσπάθεια να γλιτώσει από τη βία και την τρομοκρατία» τόνισε ο Αβραμόπουλος. «Πιστεύω πως έχουμε ηθικό καθήκον να τους προσφέρουμε προστασία» υπογράμμισε.

«Θα εργαστούμε συλλογικά για να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τα τείχη είναι προσωρινές λύσεις που εκτρέπουν τις προσφυγικές ροές ή κλιμακώνουν την ένταση» τόνισε.

Προηγούμενως, σε συνέντευξή του στη γερμανική Welt, ο επίτροπος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι την επόμενη Τρίτη κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ «θα σημειωθεί πρόοδος και ότι θα υπάρξει συμφωνία για μια αλληλέγγυα κατανομή των προσφύγων στο εσωτερικό της ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη. Αλλά επιθυμούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την προστασία των συνόρων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθεί η Frontex οικονομικά και με περισσότερο προσωπικό».