Δ. Αβραμόπουλος: Η πρόταση για την δημιουργία πλωτών, κινητών μονάδων hotspots εξετάζεται πολύ σοβαρά

Η πρόταση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο για την δημιουργία πλωτών, κινητών μονάδων hotspots εξετάζεται πολύ σοβαρά από την Επιτροπή, σύμφωνα με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πρόταση πιθανώς θα γίνει αποδεκτή, αφού πρώτα εξεταστούν όλες οι πτυχές για την εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένης και της νομικής πλευράς.

O επίτροπος εγκαινίασε τη Μ. Τετάρτη στην Κατάνη της Σικελίας την νέα έδρα της επιχειρησιακής δύναμης της Frontex, ενώ είχε συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και τον διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, ο δεύτερος δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας θα προτείνει στις χώρες εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ταυτοποιούνται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, στα πλοία που σπεύδουν να τους σώσουν.

Η πρόταση συνίσταται στο να λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και να συγκεντρώνονται δεδομένα για την υπηκοότητα και την οικογενειακή κατάσταση των μεταναστών πριν εκείνοι φθάσουν στην ξηρά. «Έτσι θα έχουμε hotspots στη θάλασσα», εξήγησε ο κ. Αλφάνο.

«Σήμερα έχουμε ένα παράδειγμα εφαρμογής ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ, για να υποστηρίξει την Ιταλία που επωμίζεται ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος και επανέλαβε ότι η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα, δεν είναι μόνες.

«Κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουμε λάβει από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Έλληνας επίτροπος.