Δ. Βίτσας: Ο ρυθμός αποσυμφόρησης του Πειραιά από τους πρόσφυγες είναι ικανοποιητικός

Ο ρυθμός αποσυμφόρησης του Πειραιά από τους πρόσφυγες είναι ικανοποιητικός, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας το πρωί της Πέμπτης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως είναι αδύνατον όλοι όσοι βρίσκονται στο λιμάνι να μεταφερθούν στον Σκαραμαγκά.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Δημήτρης Βίτσας επανέλαβε ότι «έως το Πάσχα ο Πειραιάς θα έχει αδειάσει» και υπογράμμισε πως στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η αποσυμφόρηση του Ελληνικού.

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να προστατευτούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από «τις διάφορες ομάδες που αναπτύσσονται», ενώ σημείωσε πως «δεν χρειάζεται μαζί με τα ξερά να κάψουμε και τα χλωρά», τονίζοντας το σημαντικό έργο που προσφέρουν ΜΚΟ και εθελοντές αλληλέγγυοι στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Σημείωσε, πάντως, ότι αυτό το διάστημα γίνεται καταγραφή των ΜΚΟ που δρουν στο πεδίο και πρόσθεσε: «Μερικές φορές χρειάζονται τεράστιες δυνάμεις για να ελέγξεις ποιος είναι πραγματικά αλληλέγγυος και ποιος είναι “πονηρός” ή πάει να κάνει πράξη την ιδεολογία του, βάζοντας σε κίνδυνο τους πρόσφυγες».

Υποστήριξε πως «το ζήτημα των κέντρων φιλοξενίας έχει να εμφανιστεί στην Ελλάδα από τη μικρασιατική καταστροφή» και υπεραμύνθηκε του έργου που παράγουν Αστυνομία και ‘Ενοπλες Δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, από τον Πειραιά έφυγαν με λεωφορείο για τα Οινόφυτα 50 πρόσφυγες, ενώ σήμερα έως το μεσημέρι δεν έχει φτάσει κάποιο λεωφορείο.

Επιπλέον, στον Πειραιά δεν σημειώθηκε κάποια νέα άφιξη προσφύγων από τα νησιά.

Προκειμένου, δε, να μην αυξηθεί ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο λιμάνι, από το πρωί της Πέμπτης έκλεισε η πύλη της εισόδου οχημάτων και επιβατών για τα νησιά των Κυκλάδων. Πρόκειται για την είσοδο στο ύψος της πεζογέφυρας, απέναντι από τον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Η είσοδος έκλεισε και θα ανοίγει μόνο με εντολή του λιμενικού, όταν φεύγει κάποιο καράβι για Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για την Προσφυγική Κρίση, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 3.760 άτομα (τα 1.800 στην Ε1, τα 960 στην Ε2 και τα 1.000 στην Πέτρινη Αποθήκη), στο κέντρο του Σκαραμαγκά 1.050, στην Αττική συνολικά 14.936, στην Ειδομένη (εντός καταυλισμού) 10.411, στα νησιά του Αιγαίου 7.178 και συνολικά στη χώρα 53.925.

Παράλληλα, μόλις 30 μετανάστες αποβιβάσθηκαν το τελευταίο 24ωρο, από χθες έως και σήμερα Πέμπτη στις 9 το πρωί, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα αποβιβάσθηκαν οκτώ μετανάστες στη Λέσβο, 22 στη Σάμο, ενώ κανένας δεν αποβιβάσθηκε στη Χίο.

Σήμερα, επίσημα η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 430 προσφύγων στη Λέσβο, 204 στη Σάμο και 13 στη Χίο. Στο σύνολό τους, διαμένουν σε δομές εκτός hot spot.

Σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, στα hot spot των τριών νησιών, έχουν καταγραφεί: Στη Μόρια της Λέσβου 3.652, στη Χίο 1.815 και στη Σάμο 527. Στα παραπάνω στοιχεία καταγεγραμμένων στα hot spot συμπεριλαμβάνονται τα 250 άτομα που έχουν μετακινηθεί από τη Χίο στη Λέρο αλλά και όσοι διαμένουν σε ανοικτές δομές τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη επειδή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 800 άτομα, μέλη ευάλωτων ομάδων καταγεγραμμένοι στη δύναμη της Μόριας διαμένουν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Άλλοι 550 από τους καταγεγραμμένους στη δύναμη του hot spot της Χίου διαμένουν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας στην τάφρο του κάστρου της πόλης της Χίου.

Όλοι οι παραπάνω είναι μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, άνθωποι με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, μητέρες με παιδιά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Όλοι από διάφορες εθνικότητες.

Στο σύνολο τους οι παραπάνω έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου και μέχρι να εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι.