Δ. Μάρδας: Και από τη σκόνη που αφήνει πίσω η επίσκεψη Πούτιν, υπάρχει όφελος για την Ελλάδα

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, την πρόσφατη επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα.

«Και από τη σκόνη που αφήνει πίσω η επίσκεψη Πούτιν, υπάρχει όφελος για την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μάρδας μιλώντας
στο Πρακτορείο FM. Υπενθύμισε παράλληλα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος επικύρωσε σειρά επιχειρηματικών και επενδυτικών συμφωνιών στην Αθήνα, ενώ από το γεγονός και μόνο, όπως είπε, ότι οκτώ συναρμόδιοι υπουργοί τον συνόδευσαν στην Ελλάδα για να υπογράψουν τις παραπάνω συμφωνίες, υπάρχει όφελος για τη χώρα.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτό να απλουστευθούν οι διαδικασίες στο ζήτημα έκδοσης βίζας για τους Ρώσους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα, ο κ. Μάρδας έκανε γνωστό ότι συνεχίζεται η αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και οι αποσπάσεις αστυνομικών στην ελληνική πρεσβεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, αλλά υπενθύμισε ότι οι διαδικασίες έκδοσης είναι δεδομένες για όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. που ανήκουν στη συνθήκη Σένγκεν.

«Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις δυνατότητες τις οποίες είχε το προξενείο μας πέρσι με σκοπό την έκδοση βίζας» τόνισε ο κ. Μάρδας, ενώ υπογράμμισε ότι η όποια διαδικασία απλούστευσης στην έκδοση βίζας πρέπει να συμφωνηθεί σε επίπεδο Ε.Ε.. Σημείωσε ακόμη ότι οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα παρουσιάζουν ήδη αύξηση συγκριτικά με πέρσι.

Στο ερώτημα αν η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα αποτρέπει τους επενδυτές, ο κ. Μάρδας είπε ότι στη διάρκεια των 100 και πλέον συναντήσεων που έγιναν το τελευταίο διάστημα με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, το προσφυγικό ζήτημα τους απασχόλησε ελάχιστα. «Η αίσθηση ότι υπήρχε μια υπερβολή εκ μέρους του Τύπου, του εθνικού και του διεθνούς, είναι διάχυτη σε όλους τους επενδυτές» σχολίασε και ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία, παραμένει πολύ μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων, η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα
προβλήθηκε πολύ περισσότερο.

Στο μεταξύ, «όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η κρατική αμυντική βιομηχανία» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δίνει δουλειά στις αμυντικές βιομηχανίες».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή έχουν πάει όλοι σε στρατόπεδα φιλοξενίας» που πληρούν τους όρους του ΟΗΕ. Επεσήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βοήθησαν ώστε να υλοποιηθεί μία δέσμευση της χώρας και τώρα «έχουν απεμπλκακεί» από τις περισσότερες περιπτώσεις. Ακόμη και στους χώρους που ο στρατός είχε αναλάβει τη σίτιση «έγιναν ανοικτοί διαγωνισμοί, δεν το κάνει πια ο στρατός, το κάνουν εταιρείες και μάλιστα με χαμηλό κόστος», είπε ο υπουργός Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι η σίτιση γίνεται με σεβασμό στους κανόνες διατροφής των φιλοξενουμένων.

Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι «έχουν σταματήσει οι ροές από την ώρα που υπεγράφη η συμφωνία και υλοποιείται ο σχεδιασμός. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την άλλη πλευρά, την Τουρκία» και πρόσθεσε πως «δεν είναι ότι τους παρεμποδίζουν τα πλοία του ΝΑΤΟ, δεν ξεκινούν καν, ενώ στην Ιταλία έχουμε ναυάγια».

Ο κ. Καμμένος έδωσε έμφαση στις συνεργασίες που κάνουν οι αμυντικές βιομηχανίες και ανέφερε ότι «στην ΕΒΟ στο Αίγιο, όταν τελειώσει το εμπάργκο με τη Ρωσία, θα έχουμε συμπαραγωγή των καλάσνικοφ τα οποία θα είναι και πιστοποιημένα από το ΝΑΤΟ, καθώς θα παράγονται σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ». Ακόμη είπε ότι «στα ΕΑΣ έχουμε ενεργοποίηση συμφωνιών με την Ινδία για τα Άρτεμις και η ΕΑΒ επεκτείνει τις συνεργασίες της με την Ντασό και τον Λόχιντ Μάρτιν, ενώ εξετάζει συνεργασίες με την Αίγυπτο».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή κύρωσε τις συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και την συμφωνία για την Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού).