Είμαι με τη μεσαία τάξη, όχι εναντίον της

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το βήμα της εκδήλωσης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Α. Σαμαράς απέρριψε τον σχεδιασμό στελεχών του υπουργείου Οικονομικών περί επιβολής φόρου 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ ετησίως.

Τα εισοδήματα μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Οχι εναντίον της… Τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2.500 χιλιάδες τον μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων», τόνισε αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να πει συγκεκριμένα ποια θα είναι η τελική ρύθμιση στο φορολογικό.

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε επίσης τη χορήγηση επιδόματος για κάθε παιδί, που θα δίδεται -όπως είπε- «με εισοδηματικά κριτήρια, όμως, για να ενισχυθούν εκείνοι που πραγματικά το έχουν ανάγκη».

Αποκατάσταση
Τέλος, στο πλαίσιο του νέου φορολογικού που συζητείται αυτές τις ημέρες, είπε ότι γίνονται προσπάθειες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, για να αποκατασταθεί και το μεγαλύτερο μέρος των πολυτεκνικών επιδομάτων σε εκείνους που το έπαιρναν ως πρόσφατα.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ενός κοινωνικά δίκαιου, σύγχρονου σταθερού και απλού φορολογικού συστήματος με μειωμένους συντελεστές για τις επιχειρήσεις, με την παροχή κινήτρων για τους νέους επιχειρηματίες αλλά και με αυστηρές ποινές σε όσους επιμένουν να μην πληρώνουν τους φόρους τους.

Εξήγησε ωστόσο ότι αυτή την ώρα το μείζον είναι η χώρα να πετύχει δημοσιονομικά πλεονάσματα.

«Στόχος μας στο φορολογικό» -τόνισε- «είναι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και προς τα εκεί κινούμαστε. Αλλά θα πάμε σταδιακά, γιατί στο μεταξύ πρέπει να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα».

Τέλος, ανακοίνωσε ότι, σε επόμενη φάση, θα θεσπιστεί και ο συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο, και η πληρωμή του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, έτσι ώστε να μειωθεί και μία ακόμα διαρροή φοροδιαφυγής.