Εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά-Άιντε

Την ανάγκη τερματισμού του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο και απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από το νησί έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στο περιθώριο της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων, με τον κ. Κοτζιά να παρουσιάζει τις απόψεις και τους προβληματισμούς της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

Θέση της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι το σύστημα των εγγυήσεων, που απορρέει από τη Συνθήκη της Ζυρίχης (1959), δεν είναι πλέον χρήσιμο ούτε θα μπορεί να φανεί χρήσιμο στο μέλλον, με δεδομένη την ευρωπαϊκή ταυτότητα του νησιού και τα δικαιώματα που θα πρέπει να απολαμβάνει το κυπριακό κράτος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά τα τουρκικά στρατεύματα, το ΥΠΕΞ έχει επανειλημμένα σχολιάσει ότι τα κατεχόμενα έχουν καταλήξει σχεδόν στρατοκρατούμενη περιοχή, με την αναλογία μεταξύ στρατιωτών και Τουρκοκυπρίων (πλην των εποίκων) να υπολογίζεται σε ένας προς δυο.

Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Ίσα Μουσταφά και Χασίμ Θάτσι.

Οι κοσοβάροι αξιωματούχοι ευχαρίστησαν τον ΥΠΕΞ για τη συνεπή θέση που τηρεί η Ελλάδα έναντι του Κοσόβου – παρά το γεγονός ότι δεν το έχει αναγνωρίσει – και ζήτησαν εκ νέου την υποστήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες της Πρίστινας να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελληνική στήριξη στις προσπάθειες του Κοσόβου να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς, βάσει του διεθνούς δικαίου και προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι κοινός στόχος είναι η μελλοντική ενσωμάτωση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.