Εγκλωβισμένος από αγρότες για περισσότερες από 12 ώρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε κλοιό διαδηλωτών αγροτών στο κτήριο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης βρέθηκε για περισσότερες από 12 ώρες, από το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Στο σημείο μετέβη η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μελισσάρη Κωνσταντίνα η οποία συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των αγροτών ζητώντας να φύγουν με ειρηνικό τρόπο από τον χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτιρίου, σε μία προσπάθεια να μην γίνουν έκτροπα ή επεισόδια με τη χρήση αστυνομικών δυνάμεων.

Τελικά αργά το βράδυ, οι διαδηλωτές αγρότες άρχισαν να αποχωρούν από το κτήριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης και δήλωσαν ότι η μάχη θα δοθεί στο δρόμο και στα μπλόκα σε συνεννόηση με το συντονιστικό των αγροτών.

«Θα τους περιμένω όση ώρα χρειαστεί να έρθουν να κουβεντιάσουμε», δήλωσε νωρίτερα από το κτήριο της Περιφέρειας ο υπουργός, ωστόσο οι αγρότες έχουν άλλα σχέδια. Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα της Κομοτηνής, xronos.gr, η δήλωση έγινε στον πρώτο όροφο του κτιρίου, ενώ η είσοδος είναι περικυκλωμένη από εξαγριωμένους παραγωγούς οι οποίοι ζητούν να δουν τον υπουργό με δικούς τους όρους.

Οι αγρότες υποστηρίζαν ότι δεν μιλούν με τον υπουργό εάν δεν αποσυρθούν τα νομοσχέδια για Ασφαλιστικό και φορολογικά μέτρα και ετοιμάζονται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο κ. Αποστόλου δηλώνει ότι το φορολογικό δεν υπάρχει ως θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με τους θεσμούς και καλεί τους αγρότες να οργανωθούν σε επιχειρηματική βάση.

Οι διαδηλωτές αγρότες έκαψαν λάστιχα και πετούσαν οργισμένοι αυγά, την ώρα που ο υπουργός και τα στελέχη του υπουργείου βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Η συνάντηση του κ. Αποστόλου με τους αγρότες κράτησε λίγα λεπτά, καθώς οι αγρότες ζήτησαν διαβεβαίωση για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και το Ασφαλιστικό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός δηλώνει ότι το φορολογικό δεν υπάρχει ως θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με τους θεσμούς, ενώ για το Ασφαλιστικό παραδέχθηκε ότι θα έχει επώδυνες επιπτώσεις για τους αγρότες.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «ενώ όλο το υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα όπως έχει καταντήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προβλέπει το 50% των συντάξεων να καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις συντάξεις του ΟΓΑ το αντίστοιχο ποσό που πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται στο 85%. Αυτό που η συμφωνία επιτάσσει είναι να γίνει εναρμόνιση με αυτό που συμβαίνει στους άλλους επαγγελματίες».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη παρέμβαση του υπουργείου προκειμένου το ποσοστό της αύξησης των εισφορών από το 7 στο 20%, να εφαρμοστεί σταδιακά σε τέσσερα χρόνια και ταυτόχρονα να υπολογιστεί με βάση το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, που σημαίνει μία αύξηση γύρω στο 60%. «Και πάλι, όμως, θα πιέσουμε για να μπει μια οροφή κάθε χρόνο που δεν θα ξεπερνάει ένα ποσοστό της τάξης του 8 με 10%. Οπότε, δεν θα έχει αυτές τις επιπτώσεις», κατέληξε.

«Καλούμε τους αγρότες να καταλάβουν ότι θα πρέπει να οργανωθούν σε επιχειρηματική βάση. Αν οι αγρότες τηρώντας βιβλία εσόδων – εξόδων σήμερα στο σύνολό τους, εμφανίσουν όλα τα κοστολόγια που επιβαρύνουν την αγροτική δραστηριότητα, τότε μπορεί να φθάσουμε σε σημείο να μην υπάρχει φορολογητέα ύλη. Σήμερα, δηλώνεται κατά μέσο όρο 1,3 δισ. καθαρό εισόδημα στους αγρότες, ενώ αυτό που δηλώνεται ως ακαθάριστο είναι γύρω στα 4,3 ή 4,4 δισ. ευρώ. Βεβαίως, η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ, αλλά αυτό μπορεί να αφορά και ετεροεπαγγελματίες και τις ατομικές τους ανάγκες», ανέφερε ο υπουργός.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες προωθείται υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία, όσοι γεωργοί έχουν να λαμβάνουν μέχρι 5.000 ευρώ ποσού ενίσχυσης από τα κοινοτικά ταμεία, θα παρακρατείται έναντι των οφειλών τους στην εφορία το 10% του συνολικού ποσού, από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ θα παρακρατείται το 20% και όσοι έχουν να λαμβάνουν πάνω από 10.000 ευρώ από ενισχύσεις, θα τους παρακρατείται το 50%. Με αυτόν τον τρόπο οι αγρότες θα αποκτήσουν πρόσβαση στην λήψη φορολογικής ενημερότητας, αλλά και θα ανακτήσουν μέρος της ρευστότητας τους για τις προσωπικές τους δαπάνες.