Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την δόση του 1 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε χωρίς καμία απώλεια για την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την δόση του 1 δισ. ευρώ.

Στην ονομαστική ψηφοφορία την οποία ζήτησαν κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετείχαν 291 βουλευτές.

Οι 153 ψήφισαν υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες) και οι 138 κατά (Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και οι ανεξάρτητοι Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος).

«Πυρά» κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

«Καταψηφίσαμε ως Νέα Δημοκρατία το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα γιατί δεν επιθυμούμε να συναινέσουμε στο ψέμα και την υποκρισία του κ. Τσίπρα και να μη γίνουμε συνεργοί στο συστηματικό έγκλημα κατά του ελληνικού λαού», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Πλακιωτάκης.

«Τα κοράκια έγιναν αρνάκια και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έγιναν λόγια του αέρα. Έπεα πτερόεντα», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Είναι η δεύτερη φάση του αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας. Η πρώτη ήταν όταν η κυβέρνηση επέτρεψε σε ξένα funds να αγοράσουν τις τράπεζες με 5,5 δισ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο θα έρθει η τρίτη φάση του δράματος όταν η κυβέρνηση θα επιτρέψει στα funds να απειλούν τα νοικοκυριά γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνειά τους», είπε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραδίδετε επιχειρήσεις σε πολύ κρίσιμους τομείς: τουρισμό, ναυτιλία, λιανικό εμπόριο».

«Οι κόκκινες γραμμές του Τσίπρα έγιναν κόκκινα χαλιά για αετονύχηδες. Και τι μας ζητάτε; Να ψηφίζουμε εμείς αυτά που συμφωνήσατε; Η απάντηση είναι καθαρή, είναι ένα μεγάλο όχι», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό επανέλαβε ότι ο χώρο για διάλογο είναι στη Βουλή, ενώ για το υπό σύσταση Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων πρότεινε «να περιληφθεί ρύθμιση που θα προβλέπει ότι ένα σημαντικό μέρος των εσόδων του θα πάει για την ενίσχυση των ασφαλιστικών Ταμείων».

Το 65% των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου είναι ρουσφέτια και μπαλώματα σε υπαρκτά προβλήματα, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Κάνοντας λόγο για αλχημείες και αυξήσεις στα «παιδιά της κυβέρνησης», ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πριμοδοτεί τα κομματικά στελέχη που δουλεύουν στα γραφεία υπουργών, χαρίζει μισθολογικά κλιμάκια στους συμβούλους του και οι διευθυντές των πολιτικών γραφείων υπουργών πάνε κατευθείαν στο ανώτατο κλιμάκιο.

«Το σύστημά σας δεν έχει ούτε ένα ψήγμα αξιολόγησης και αξιοκρατίας» είπε και αμφισβητώντας τα όσα δηλώνει η κυβέρνηση ότι το νέο μισθολόγιο δεν κοστίζει, ανέφερε πως το Γενικό Λογιστήριο μιλάει για κόστος 1 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια.

Σχετικά με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «η δική μας πρόταση είναι να υπάρξει μια “κακή τράπεζα” η οποία θα κάνει μια ενιαία διαχείριση των κόκκινων δανείων». Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν κάνει και αυτοί συγκεκριμένες προτάσεις, συνέχισε και υπογράμμισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, ότι «εσείς πλέον κύριοι των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχετε κατεβάσει τα μολύβια και απλώς μεταφράζετε αυτά που σας ζητούν».

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Συμβίωσης, υπογράμμισε ότι και σε αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση κάνει τα ίδια, καθώς «14 άρθρα είναι το σύμφωνο συμβίωσης και 49 οι λοιπές ρυθμίσεις». «Βάζετε ασπίδα τα ανθρώπινα δικαιώματα για να κάνετε τα ρουσφέτια σας στις φυλακές και για να ελέγξετε τη Δικαιοσύνη» κατήγγειλε.