ΕΕΤ: Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να αφορά στην απόσυρση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ από την ΕΚΤ

Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση που να αφορά στην απόσυρση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών που έχουν στην κατοχή τους τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ και σπεύδουν να τα «σπάσουν» σε άλλα μικρότερης αξίας, απευθυνόμενοι είτε στις τράπεζες είτε σε εμπορικά καταστήματα.

Μέσα στον τελευταίο μήνα το φαινόμενο των πληρωμών σε καταστήματα με πεντακοσάευρα έλαβε μεγάλες διαστάσεις, λόγω της είσπραξης προμήθειας από τις τράπεζες, αλλά και της καταγραφής των στοιχείων των κατόχων τους.

Ωστόσο η ΕΕΤ μέσω της ανακοίνωσής της, εξηγεί ότι η απόσυρση προϋποθέτει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Στην περίπτωση που ληφθεί τέτοια απόφαση, το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ θα παύσει να έχει, από συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, ισχύ νόμιμου χρήματος, δηλαδή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καθημερινές μας συναλλαγές. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνει, «θα προβλεφθεί η δυνατότητα ανταλλαγής του για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε απόσυρση των τραπεζογραμματίων μεγάλης αξίας είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι τον Φεβρουάριο, χωρίς ωστόσο η σχετική πρόθεση να συνοδευθεί με την ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος. Ακολούθησαν τον Μάρτιο δηλώσεις του επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, ο οποίος συνέδεσε την απόσυρση των τραπεζογραμματίων με τον περιορισμό της εγκληματικής δράσης και το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Εκτοτε η συζήτηση κορυφώνεται με απόψεις που τάσσονται υπέρ της απόσυρσης, αλλά και άλλες που υπεραμύνονται των αντοχών του φυσικού χρήματος απέναντι στην ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει η ΕΕΤ, η όποια απόφαση για τυχόν απόσυρση θα συνοδεύεται με την ύπαρξη επαρκούς χρόνου, υπενθυμίζοντας ότι για τα τραπεζογραμμάτια σε δραχμές, η χρονική περίοδος ανταλλαγής τους διήρκεσε περισσότερο από 10 έτη και συγκεκριμένα από την 1/1/2002 έως και την 1/3/2012. Ορισμένα παλαιά εθνικά νομίσματα μάλιστα (γερμανικό μάρκο, βελγικό φράγκο, αυστριακό σελίνι, ιρλανδική λίρα κ.λπ.) ανταλλάσσονται με ευρώ από τις αντίστοιχες εθνικές κεντρικές τράπεζες επ’ αόριστον. Να σημειωθεί ότι τα τραπεζογραμμάτια ευρώ δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από όσους ζουν στη Ζώνη του Ευρώ. Το ευρώ είναι διεθνές νόμισμα, κάτι που σημαίνει ότι κάποια τραπεζογραμμάτια ευρώ καταλήγουν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε χώρες εκτός της Ζώνης του ευρώ. Εκτιμάται πως 20% έως 25% της αξίας των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία βρίσκεται στην κατοχή ανθρώπων εκτός Ζώνης, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΤ.