ΕΕ: Απόλυτη ανάγκη ελέγχου των εξωτερικών συνόρων

Την απόλυτη ανάγκη ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επισήμαναν στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες με αφορμή το κύμα προσφύγων από το Συρία προς την Ευρώπη.

Συμφωνήσαμε ότι εάν δεν λάβουμε μέτρα και κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, η Συμφωνία του Σέγκεν (κατάργηση ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης), δεν πρόκειται να επιβιώσει, ανέφερε μετά τη συνάντηση των 28 Ευρωπαίων ηγετών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τουσκ αλλα και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη που παραχώρησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συζήτηση που έγινε υπογραμμίζοντας ότι ήταν καλύτερη του αναμενόμενου.

Κατ΄αρχήν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τις τρεις χώρες (Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία), που δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων, αλλα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ που περιθάλπουν τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή. Χρηματοδοτική στήριξη θα δοθεί επίσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία).

Αναφορικά με την Ελλάδα και την Ιταλία συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εκει θα γίνεται και το «φιλτράρισμα» μεταξύ των πολιτικών και των οικονομικών προσφύγων, οι τελευταίοι θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους, ενώ οσοι χαρακτηρίζονται πρόσφυγες θα διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση και τις αποφάσεις μετεγακατάστασης που λήφθηκαν.

«Είμαι πεπεισμένος και εγώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων δεν έχουμε καμία τύχη ως ΕΕ», είπε ο κ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι απόψε ξεκίνησε και μια συζήτηση που θα συνεχιστεί σχετικά με την προώθηση μιας ενιαίας πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέματα που αφορά και την εθνική κυριαρχία και για το λόγο αυτό οι συζητήσεις, όπως είπε, θα γίνουν με προσοχή.