Ενοποπιήσεις Ταμείων, μείωση στις επικουρικές και νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ

Την υλοποίηση των μέτρων που έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς επισπεύδει η κυβέρνηση, καθώς από αύριο ξεκινά εκ νέου η επικοινωνία των τεχνικών κλιμακίων με τους αρμόδιους υπουργούς.

Στις 4 Απριλίου είναι προγραμματισμένο το νέο ραντεβού με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό. Το υπουργείο προχωρά στην υλοποίηση μέτρων και τροποποιεί σχέδια για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ ώστε να είναι έτοιμο το διοικητικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αλλαγών.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα αποτελέσουν κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης καθώς ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει τονίσει ότι δεν θα δεχθεί περαιτέρω μειώσεις των συντελεστών. Τα ποσοστά που έχει αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά ξεκινούν από 0,77% για κάθε έτος μέχρι την 15ετία από 0,80% της αρχικής πρότασης και οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων 10% έως 20%.

Τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM έχουν καταλήξει με την κυβέρνηση σε ένα πλαίσιο που προβλέπει εθνική σύνταξη 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και 345,6 ευρώ στα 15 έτη, ενώ θα επιβληθούν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που ξεκινούν από το 2% και φθάνουν ως και το 40% του ποσού μόνο της επικουρικής, όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνά τα 1.400 ευρώ.

Μείωση έως και 10% μεσοσταθμικά στα εφάπαξ του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος. Επιπλέον, «ψαλίδι» έως και 32,5% αναμένεται για τα μερίσματα του Δημοσίου.

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις ενοποιήσεις ταμείων, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα συγχωνευθούν τα Ταμεία Πρόνοιας (ΝΠΔΔ) που χορηγούν εφάπαξ, ενώ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα ενοποιηθούν όλα τα Ταμεία που χορηγούν κύρια σύνταξη.

Την ενοποίηση σε ένα κοινό ταμείο των επικουρικών και των ταμείων πρόνοιας (τα οποία, με βάση το αρχικό σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, επρόκειτο να ενταχθούν στο ΙΚΑ ως νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φράγκος, χθες, σε ημερίδα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να διαχωριστούν πλήρως ο κλάδος της κύριας ασφάλισης -τον οποίο θα χρηματοδοτεί, τουλάχιστον έως το ύψος της εθνικής σύνταξης, ο κρατικός προϋπολογισμός- από τους κλάδους της επικούρησης και του εφάπαξ, όπου η χρηματοδότηση είναι και θα παραμείνει διμερής (εργοδοτών και εργαζομένων) και το ύψος των καταβαλλόμενων παροχών θα εξαρτάται από την πορεία των οικονομικών και δημογραφικών δεδομένων, σύμφωνα με μαθηματικούς τύπους και χωρίς προκαθορισμένα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως θα ισχύει για τις κύριες συντάξεις.