Ειρωνικός ως προς το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Τ. Ερντογάν εμφανίστηκε ο Μ. Σούλτς

Ειρωνικός ως προς το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εμφανίστηκε ο Μάρτιν Σούλτς. «Έχω την εντύπωση ότι στο ‘ερασιτεχνικά προετοιμασμένο πραξικόπημα’ δίνεται μια ‘πολύ επαγγελματική απάντηση’. Το να ταυτοποιείς σε λίγες ώρες 13.000 ανθρώπους, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα ή συλλαμβάνονται είναι πραγματικά ένα επίτευγμα» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ίδιος απέκλεισε τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εάν η Τουρκία επανεισάγει την θανατική ποινή. Στην περίπτωση αυτή, η Άγκυρα δεν θα είχε καμιά προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε.

Η Τουρκία «βρίσκεται στο δρόμο για να καταστεί κράτος του ενός ανδρός, στο οποίο ο οποιοσδήποτε επικρίνει τον Ερντογάν κηρύσσεται σε εχθρό της Τουρκίας», τόνισε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στον πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ΑRD) της Γερμανίας. «Ο Ερντογάν θέλει να μονοπωλήσει την προεδρική εξουσία», πρόσθεσε.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός μέμφθηκε τη ρητορική του Τούρκου Προέδρου: «Όταν ο Ερντογάν μιλά για ‘εκκαθαρίσεις’ και ‘εξάλειψη μεταστάσεων’, τότε αυτή η γλώσσα δεν είναι πλέον η γλώσσα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, αλλά ενός αυταρχικού ηγεμόνα» επεσήμανε.