Εκκενώθηκε ο άτυπος καταυλισμός προσφύγων της Ειδομένης

Ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης δεν θυμίζει πλέον σε τίποτα τη μικρή πολιτεία που είχε στηθεί εκεί, πλάι στο χωριό των 100 κατοίκων, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένων.

Οι τελευταίοι πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, μετά το κλείσιμο των συνόρων, επιβιβάστηκαν στα συνολικά 18 λεωφορεία που έφυγαν από την Ειδομένη, μεταφέροντας 783 άτομα σε διάφορες δομές φιλοξενίας.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης (στο παλιό εργοστάσιο της Softex στο Κορδελιό και στο πρώην εργοστάσιο Sinatex στο Καβαλάρι), ενώ ένα λεωφορείο αναχώρησε με προορισμό το δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Επίσης, ύστερα από περίπου 70 μέρες, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη άνοιξε. Η μηχανή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε στην άλλη πλευρά των συνόρων και αφού φόρτωσε μια σειρά από άδεια βαγόνια γύρισε πίσω στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Εκεί όπου από το πρωί, εργάτες μαζεύουν από τις ράγες ό,τι έχει απομείνει από τα προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων και μεταναστών, που είτε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα κέντρα φιλοξενίας, είτε έφυγαν με τα πόδια, κατευθυνόμενοι -μεταξύ άλλων- προς τους γύρω άτυπους καταυλισμούς.

Συνολικά, κατά τις τρεις μέρες της επιχείρησης, έφυγαν από τον πρόχειρο καταυλισμό 3.820 άτομα: 2.031 την πρώτη μέρα, 1.006 τη δεύτερη και 783 την τρίτη. Την ίδια ώρα, πάντως, αρκετές εκατοντάδες επέλεξαν να φύγουν μόνοι τους.

Στον καταυλισμό, ρούχα, παπούτσια, παιδικά παιχνίδια και ένα σωρό άλλα αντικείμενα μέσα στις άδειες σκηνές, θυμίζουν τους ανθρώπους που έζησαν εκεί τους τελευταίους μήνες, περιμένοντας να βρουν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους για μία καλύτερη ζωή στη βόρεια Ευρώπη.

Πλάι σε μια σκηνή, μια παιδική ζωγραφιά τσακαλωμένη και πεταμένη στο χώμα, απεικονίζει τη φρίκη του πολέμου που έζησαν οι πιο πολλοί από τους πρόσφυγες, προτού πάρουν τη μεγάλη απόφαση για το μακρύ ταξίδι προς την Ευρώπη. Παραδίπλα μία κούκλα και λίγο πιο πέρα ένας λόφος από σκουπίδια.

Και οι δρόμοι, τόσο στον καταυλισμό όσο και μέσα στο χωριό, σχεδόν βουβοί.