ΕΚΚΕ: Το κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας

Το κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας του σήμερα, παρουσιάστηκε απόψε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, σε συνεργασία με την Ένωση Ακολούθων Τύπου και την Ένωση Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ στην αίθουσα Συνεδρίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Η Ελλάδα στη δίνη της κοινωνικής κρίσης», παρουσιάστηκε η έκδοση του ΕΚΚΕ το « Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας 2012- Όψεις της κρίσης» που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε έντυπη μορφή. Καλύπτει χρονικά την περίοδο από την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό διάσωσης την Άνοιξη του 2010 μέχρι και τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Το πρώτο μέρος της έκδοσης περιλαμβάνει τις θέσεις για την κρίση, των πανεπιστημιακών Νίκου Μουζέλη, Βασίλη Παναγιωτόπουλου, Στέργιου Μπαμπανάση, Άννας Φραγκουδάκη και Ηλία Κατσούλη. Στο δεύτερο μέρος, οι συγγραφείς – ερευνητές του ΕΚΚΕ μέσα από άρθρα τους αποτυπώνουν τις εξελίξεις της τελευταίας διετίας στην αγορά εργασίας, την ανεργία, τη μετανάστευση, τη φτώχια και τις κοινωνικές ανισότητες.

«25% σωρευτικά περίπου η ύφεση, όσο 1,5 παγκόσμιος πόλεμος, 25% η ανεργία, η φτώχια στατιστικά έχει φτάσει στα ίδια επίπεδα, 30% ο κοινωνικός αποκλεισμός, 1,5 εκατομμύριο οι άνεργοι, 2 εκατομμύρια οι φτωχοί, 55% των νέων άνεργοι, 3 στους 4 ανέργους πάνω από τριάντα ετών», τους αριθμούς και τα ποσοστά «που προσδιορίζουν με έναν τεχνικό τρόπο τη φτώχια και την ανεργία» ανέφερε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, παρουσιάζοντας το δεύτερο μέρος της έκδοσης. Επεσήμανε όμως, ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν οι φωνές των ανέργων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων, που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη έκδοση.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε επίσης, ότι η νεοφιλελεύθερη απάντηση που εφαρμόζεται σήμερα για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι διαμετρικά αντίθετη με τον ευρωπαϊκό δρόμο, το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θέλει απλά να παραμείνει στο ευρώ αλλά στην Ευρώπη και σε αυτό που αντιπροσωπεύει το συγκεκριμένο κοινωνικό μοντέλο. «Ορθώς έγινε η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ αλλά έπρεπε να εξηγηθεί στον ελληνικό λαό από το πολιτικό σύστημα ότι θα έπρεπε να τηρήσουμε κάποιες δεσμεύσεις» τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας, που παρουσίασε το πρώτο μέρος της έκδοσης. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση τη χαρακτήρισε δύσκολη γιατί «ήρθαν οι ξένοι να μας πουν τι θα γίνει χωρίς να γνωρίζουν την ελληνική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα». «Πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας. Να αντιληφθούμε την πραγματικότητα, να δράσουμε ως έθνος και το πολιτικό σύστημα πρέπει να ανανεωθεί εκ βάθρων» είπε.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, οι ομιλητές Σπύρος Τσουκαλάς (απόφοιτος ΕΣΔΔΑ), Ιωάννα Τσίγκανου (Διευθύντρια ερευνών στο ΕΚΚΕ) και Χρήστος Ιωάννου (μεσολαβητής ΟΜΕΔ) μίλησαν για τη συμβολή της κοινωνικής έρευνας στη χάραξη δημοσίων πολιτικών την περίοδο της κρίσης. Το φαινόμενο που παρατηρείται στην Ελλάδα της αδυναμίας σύνδεσης της κοινωνικής έρευνας και της χάραξης δημοσίων πολιτικών περιέγραψε στην τοποθέτησή του ο κ. Τσουκαλάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αλλαγής αυτής της κατάστασης με κινήσεις όπως τη μη λήψη μέτρων χωρίς την προηγούμενη μελέτη επιπτώσεων σε κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό επίπεδο, την όσμωση μεταξύ επιστημονικής έρευνας και διοίκησης καθώς και την αξιοποίηση του προσωπικού. Η συμβολή της κοινωνικής έρευνας δεν θα έπρεπε να αμφισβητείται τόνισε από την πλευρά της η κ Τσίγκανου αναφέροντας ότι μεταξύ άλλων, αποτελεί ανάχωμα σε λύσεις που με το πρόσχημα του επείγοντος διογκώνουν τα κοινωνικά προβλήματα. Την αναντιστοιχία μεταξύ έρευνας και δημοσίων πολιτικών που επιλέγονται σήμερα, επεσήμανε και ο κ. Ιωάννου. Κάλεσε παράλληλα τους κοινωνικούς ερευνητές «να χτυπούν δυνατά τα καμπανάκια» όπως για παράδειγμα στο θέμα της αλματώδους αύξησης της ανεργίας τα τελευταία χρόνια αναφέροντας ότι «θα έπρεπε να είχαν κάνει κάτι, να παρουσιάσουν μια πρόταση».

Την αντίθεση των εργαζομένων στη συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών εξέφρασε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μέλος του ΔΣ του συλλόγου προσωπικού του ΕΚΚΕ. Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, σημαίνει την κατάργησή του ΕΚΚΕ και συρρικνώνει περαιτέρω την κοινωνική έρευνα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Τσουκαλάς και Παναγιώτης Κουρουμπλής.