ΕΚΤ: Σχετικά ήπιες οι επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Σχετικά ήπιες ήταν οι επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τις εξελίξεις στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, σε αντίθεση με τις επιπτώσεις που είχαν οι εξελίξεις στην Κίνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στο μηνιαίο δελτίο της η ΕΚΤ αναφέρει πως ο ήπιος χαρακτήρας των επιπτώσεων στην πρώτη περίπτωση, μπορεί να διαπιστωθεί, για παράδειγμα, στα spreads των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης με χαμηλότερο αξιόχρεο σε σχέση με τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, τα οποία αυξήθηκαν οριακά στη διάρκεια της περιόδου αυτής και επανήλθαν γρήγορα στα προηγούμενα επίπεδα.

Στην κορύφωση της αναταραχής, τα spreads έναντι των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν το πολύ έως 35 μονάδες βάσης στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Η μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων, όπως και άλλα μέτρα κινδύνου, αυξήθηκε συγκρατημένα και προσωρινά κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν μια κάπως εντονότερη επίπτωση στα χρηματιστήρια, οδηγώντας σε αύξηση της μεταβλητότητάς τους και σε μειώσεις των τιμών των μετοχών. Από τις 26 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου, ο δείκτης τιμών μετοχών Dow Jones ^DJI+0,84% EURO STOXX 50 υποχώρησε περισσότερο από 8%, με τη μεταβλητότητά του να αυξάνεται ισχυρά. Το ευρώ εξασθένησε κάπως έναντι του δολαρίου την περίοδο αυτή.

Το δεύτερο επεισόδιο αυξημένης αβεβαιότητας για τις αγορές άρχισε περί τα μέσα Αυγούστου. Η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, που ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου, ακολουθήθηκε από μία περίοδο απότομων μειώσεων των τιμών των κινεζικών μετοχών και μεγάλης αύξησης της αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως τονίζει η ΕΚΤ, οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό την ταχεία μείωση των τιμών του πετρελαίου, θεωρήθηκαν ως ένδειξη εξασθένησης των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας και επιβάρυναν τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και τη μεταβλητότητα. Οι τιμές των μετοχών στην Ευρωζώνη μειώθηκαν περίπου 16% από τις 11 έως τις 24 Αυγούστου, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών της Ευρωζώνης με αξιόχρεο ΑΑΑ μειώθηκαν κατά περίπου 10 μονάδες βάσης στο ίδιο διάστημα. Οι μειώσεις αυτές προκλήθηκαν πιθανόν και από την ανατίμηση του ευρώ.