Αναβάλλεται το έκτακτο Εurogroup για την Ελλάδα – Άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής θα ζητήσει ο πρωθυπουργός

Tην αναβολή του Eurogroup της Μ. Πέμπτης ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντέισελμπλουμ, Μίτσελ Ρέινς. Λίγο νωρίτερα, αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί το Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη.

«Δεν θα γίνει Eurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη. Χρειάζεται χρόνος. Συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος σε επόμενο στάδιο», έγραψε ο κ. Ρέινς στο Twitter.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται πλέον να συνεχιστούν μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία κατά 95% αναφορικά με το κανονικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Αφορούν σε μία σειρά μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα επαναφέρουν σε τροχιά τον προϋπολογισμό, όπως μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε για αυτά», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στo ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ.

«Είπαμε επίσης, ότι επειδή υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και επειδή το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ότι πρέπει να έχουμε ένα πακέτο προληπτικών μέτρων. Εργαζόμαστε σε αυτό τώρα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι όταν και τα δύο μέρη ολοκληρωθούν τότε μπορεί να γίνει η συζήτηση για το χρέος.

Εάν βρεθεί το περιεχόμενο και η νομική φόρμουλα για το έξτρα πακέτο μέτρων που ζητούν ως εγγύηση οι δανειστές, τότε θα έχει ξεπεραστεί και το τελευταίο αγκάθι μεταξύ Αθήνας και δανειστών, λένε οι πληροφορίες, καθώς η διαπραγμάτευση για τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα (ύψους 5,4 δισ. ευρώ) φέρεται να έχει «ουσιαστικά ολοκληρωθεί», χωρίς βέβαια να αποκλείονται οι αρνητικές εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής από την πλευρά των δανειστών για το ύψος του αφορολόγητου.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει το πρωί της Μ.Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο θα ζητήσει άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.

Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει εμπλοκή στο θέμα του νέου πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ που έχουν ζητηθεί από τους δανειστές και θα εφαρμοστούν εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το γεγονός οδήγησε το απόγευμα της Μ.Τρίτης σε ξαφνική διακοπή των διαπραγματεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αποχωρώντας από το Χίλτον δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να πρότεινε έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, ο οποίος θα ενεργοποιείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με την ανακοίνωση των στοιχείων των ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές αξιώνουν να ψηφιστούν τώρα συγκεκριμένα μέτρα, που μεταξύ άλλων φαίνεται πως περιλαμβάνουν περικοπές μισθών στο Δημόσιο, νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μετάταξη των τιμολογίων ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ενδεχομένως και αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

«Η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που δείχνουν ως υπευθύνους για την αναβολή του Eurogroup, το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως, ειδικότερα, επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, «εδώ και τρεις μήνες, το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks». Υπογραμμίζουν, επίσης, και την επιμονή του Β. Σόιμπλε για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

Όσον αφορά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης, αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού, από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα, με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3.

Η εικόνα που μεταφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, είναι πως οι υπόλοιποι θεσμοί συμφωνούν με τις ελληνικές θέσεις. Την ίδια ώρα, υπογραμμίζουν, για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η ΝΔ ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ και ότι συνεχίζει να “πατάει σε δύο βάρκες” για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, καθώς τη μια στιγμή φωνάζει ότι η κυβέρνηση “τα έδωσε όλα” και την άλλη ότι η κυβέρνηση “μας πάει στα βράχια”.

Ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. ευρώ η διαπραγμάτευση σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει ολοκληρωθεί. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι επί αυτών των μέτρων «έχει επιτευχθεί συμφωνία κατά 95%» και ότι «νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε για αυτά».

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται πλέον να συνεχιστούν μετά το Πάσχα των Ορθοδόξων αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής ενώ το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη φάση θα πιστοποιηθεί επισήμως από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντεϊσεμπλουμ.