Ελεύθερο το ωράριο σε όλα τα φαρμακεία

Με πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων, προειδοποιεί το υπουργείο Υγείας τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι συνεχίζουν το εμπάργκο στον ΕΟΠΥΥ και κλείνουν σήμερα τα φαρμακεία σε Αθήνα και Πειραιά. Χθες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε «άνοιγμα» του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και εξαίρεση των φαρμακοποιών από την κατά προτεραιότητα πληρωμής τους σε σχέση με τους άλλους παρόχους με τους οποίους συνεργάζεται το Δημόσιο.

Ο υπουργός κατηγόρησε τους φαρμακοποιούς για την «αδιάλλακτη τακτική τους, που στερείται ηθικής νομιμοποιητικής βάσεως και είναι ξένη και ανάλγητη προς τις παρούσες δυσμενείς οικονομικές συνθήκες της πατρίδος μας και τις δοκιμασίες τις οποίες υφίσταται η ελληνική κοινωνία».

Τόνισε μάλιστα ότι πρόκειται για μια επαγγελματική ομάδα με υψηλά κέρδη λέγοντας ότι από τις αρχές του έτους ο ΕΟΠΥΥ έχει καταβάλλει στους φαρμακοποιούς σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ και τα 500 εκατ. είναι κέρδη. Ο κ. Λυκουρέντζος κατήγγειλε πρακτικές καρτέλ και προειδοποίησε ότι θα επιχειρήσει «την με κάθε δυνατό μέσο απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων από τον ασφυκτικό έλεγχο της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου των φαρμακοποιών». Ανακοίνωσε ότι:

Με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθιερώνονται οι ατομικές συμβάσεις των φαρμακοποιών και αποκλείονται οι μεσάζοντες φαρμακευτικοί σύλλογοι, οι οποίοι -σύμφωνα με τον υπουργό- λειτουργούν σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των μελών τους.

Με διάταξη νόμου, η οποία κατατίθεται άμεσα στη Βουλή προστατεύεται το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο αποσυνδέεται πλήρως από το ωράριο και το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης. Παράλληλα, αφαιρείται η δικαιοδοσία επιβολής χρηματικών ποινών από τους φαρμακευτικούς συλλόγους στα μέλη τους, τα οποία εργάζονται με ελεύθερο ωράριο και οι μέχρι σήμερα επιβληθείσες ποινές ακυρώνονται, ενώ καλούνται οι διοικήσεις των συλλόγων να επιστρέψουν τα καταβληθέντα ποσά.

Οι προσεχείς πληρωμές των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας θα γίνονται ισοτίμως προς όλους και δεν θα καταβάλλονται κατά προτεραιότητα προς οποιονδήποτε κλάδο. Όπως εξήγησε ο υπουργός, η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή η συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών αθέτησε την συμφωνία της 26/11/2012, «περί αναστολής των κινητοποιήσεων και εύρυθμης λειτουργίας των φαρμακείων».

Καταλήγοντας ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε: «Οι φαρμακοποιοί καλούνται να αξιολογήσουν το γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις οφείλονται, αποκλειστικά και μόνον, στην τακτική των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων. Επίσης και όποιες άλλες αποφάσεις ακολουθήσουν, στην ίδια αιτία θα οφείλονται, αν άμεσα δεν ανασταλούν οι αδικαιολόγητες κινητοποιήσεις, τις οποίες με πρωτοβουλία τους και εισηγήσεις τους οι συνδικαλιστές επιβάλλουν».

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Θοδωρής Αμπατζόγλου δήλωσε: «Λυπάμαι. Φαίνεται ότι ο κ. Λυκουρέντζος δεν επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης και την επίλυση του προβλήματος». Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ συνεδριάζει εκτάκτως αύριο Τετάρτη. Σήμερα όλα τα φαρμακεία της Αττικής θα παραμείνουν κλειστά με τους φαρμακοποιούς να δηλώνουν ότι η απελευθέρωση του ωραρίου είναι βούληση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι βασικές αλλαγές στα φαρμακεία

Ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση φαρμάκων που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή στα σούπερ μάρκετ.

Καθιερώνονται ατομικές συμβάσεις των φαρμακοποιών, ενώ μέχρι σήμερα οι πληρωμές γίνονταν αποκλειστικά μέσω των φαρμακευτικών συλλόγων.

Αποσυνδέεται πλήρως το ωράριο λειτουργίας από το καθεστώς της εφημερίας και της διανυκτέρευσης. Αυτό σημαίνει ότι τα φαρμακεία μπορούν να παραμένουν ανοιχτά ακόμη και 24 ώρες το 24ωρο.

Ισότητα τις πληρωμές των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους υγείας.