Ελλάδα και Βουλγαρία υπέγραψαν τη συμφωνία για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου IGB

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία υπέγραψαν μετά από καθυστερήσεις ετών τη συμφωνία για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου IGB που θα ενώνει τα κεντρικά συστήματα των δύο χωρών και θα συνδέει την Ελλάδα με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό δίκτυο, όπως μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Η Energy Holding και η IGI Poseidon υπέγραψαν τη συμφωνία για την τελική επενδυτική απόφαση σήμερα, Πέμπτη, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova.

Ο αγωγός που αναμένεται να λειτουργήσει το 2018 πρόκειται να στοιχίσει 220 εκατ. ευρώ, από τα οποία 45 θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για αγωγό 182 χλμ που θα καλύπτει απόσταση από την Κομοτηνή στην Ελλάδα έως τη Stara Zagora στη Βουλγαρία.

“Αυτή η συμφωνία είναι καθοριστικής σημασίας για τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη” διαβεβαίωσε ο Petkova.

Σημειώνεται ότι παρών στην τελετή υπογραφής ήταν και ο έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

Για τον αγωγό που σε πρώτη φάση αναμένεται να δώσει πρόσβαση στο αέριο από την Κασπία που θα μεταφέρεται μέσω TAP στην αγορά των Βαλκανίων έχουν εκφράσει επίσης αρχικό ενδιαφέρον κι άλλες εταιρείες όπως η αμερικανική Cheniere.