Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης: Οι ελληνικές τράπεζες έγιναν όμηροι μίας υπερχρεωμένης κυβέρνησης

H διάσωση των ελληνικών τραπεζών δεν θα πρέπει να θεωρείται πρότυπο για τις μελλοντικές διασώσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, διαμήνυσε η επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (Single Resolution Board), Έλκε Κένινγκ.

Εν όψει της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με δημόσια κεφάλαια, η Κένινγκ διευκρίνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνιστά μία εξαίρεση, καθώς οι εγχώριες τράπεζες έγιναν όμηροι μίας υπερχρεωμένης κυβέρνησης.

Όπως διαμήνυσε, οι μελλοντικές εκκαθαρίσεις τραπεζών θα ακολουθήσουν του νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο. Βάσει αυτών, ορίζεται ότι όσοι έχουν μερίδιο σε μια τράπεζα, από τους μετόχους έως τους πιστωτές και τους μη εξασφαλισμένους καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ), συνεισφέρουν στη διάσωση.

Ως μέρος του πακέτου διάσωσης που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο μήνα, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 25 δισ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών της.

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία κρατική χρηματοοικονομική κρίση, και σε κάποιο βαθμό, το κράτος πήρε τις τράπεζες ομήρους» έσπευσε να επαναλάβει η Κένινγκ.