Εντός της ημέρας αποφασίζουν οι αγρότες για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους

Αποφάσεις για την περαιτέρω στάση που θα κρατήσουν αναμένεται να λάβουν εντός της ημέρας, οι αγρότες, καθώς η συνάντηση που είχαν την Πέμπτη εκπρόσωποι από το μπλόκο της Κουλούρας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη έληξε χωρίς δεσμεύσεις.

Στη συνάντηση που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, αποφασίστηκε να ξεκινήσει διάλογος για τα αιτήματα των αγροτών που σχετίζονται με τη φορολογία τους.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών παρουσίασαν στον αναπληρωτή υπουργό τις θέσεις τους για τη φορολογία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το αίτημά τους για αναγνώριση δαπανών κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος τους.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο συντονιστής της αντιπροσωπείας Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος για τα θέματα αυτά, ενώ είπε, ότι ο αναπληρωτής υπουργός τους παρουσίασε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησής τους χωρίς να δεσμευτεί σε κάποιο από τα αιτήματα τους.

Για το 2015 όπως εξήγησε ο Τρ. Αλεξιάδης στους αγρότες, ο συντελεστής φορολογίας τους θα παραμείνει στο 13%, ενώ η αύξηση στο 20% θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2017 όπως προβλέπει άλλωστε το Μνημόνιο.

«Θα το παλέψουμε και θα το πετύχουμε» δήλωσε ο Θ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με τα αγροτικά αιτήματα για τη φορολογία και εξήγησε πόσο σημαντική παράμετρος είναι για τους αγρότες η αναγνώριση των δαπανών τους – και των εργατικών που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν το 50-60% του κόστους παραγωγής – την ώρα που αυξάνεται η φορολογία τους.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα ενημερώσει και τις υπόλοιπες αγροτικές ομοσπονδίες σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για τον ΕΝΦΙΑ και για τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στη φορολογία των αγροτεμαχίων, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, θα γίνει διάλογος που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016.

Πριν τη συνάντηση αγρότες και κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα μέτρα, κυρίως για το ασφαλιστικό και το φορολογικό τους.

Στην Κρήτη αγρότες πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο, ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε και έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων και από μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου της πόλης.