Εξασθενούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Παγετός στη Β. Ελλάδα

Εξασθενούν σταδιακά από σήμερα, Τρίτη, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τα τελευταία 24ωρα όλη τη χώρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το τσουχτερό κρύο θα διατηρηθούν, ωστόσο τα χιόνια θα περιοριστούν κυρίως στα ανατολικά της χώρας και στο βόρειο Αιγαίο.

Παράλληλα, αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας δεκάδων σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα προκαλούν ο παγετός και οι χιονοπτώσεις, που εκδηλώθηκαν από το απόγευμα της Κυριακής ακόμη και σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές.

Σε αρκετές περιπτώσεις, το κουδούνι των σχολείων όλων των βαθμίδων θα χτυπήσει την Τρίτη περίπου μία ώρα αργότερα, σε σχέση με το κανονικό ωράριο έναρξης των μαθημάτων. Στους δήμους Φλώρινας, Εορδαίας και Πολυγύρου, όμως, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες και το ισχυρό ψύχος κρίθηκε πως δεν επιτρέπουν την κανονική λειτουργία τους.

Την ίδια στιγμή, αίτημα στις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας για μείωση του όγκου νερού που απελευθερώνεται από το φράγμα του Ιβαϊλοβγκραντ κατέθεσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, με τον ίδιο να σημειώνει ότι η Σόφια απάντησε πως θα περιοριστούν στο μέγιστο οι παροχές νερού.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, ο κ. Παυλίδης διευκρίνισε ότι για να γίνει αισθητή η μείωση στο ελληνικό τμήμα των ποταμών μεσολαβούν πολλές ώρες.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση των αναχωμάτων, δήλωσε ότι προβλήματα δημιουργήθηκαν σε λίγα σημεία όπου δεν είχαν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασης.

Στο μεταξύ στον βόρειο Έβρο βρέθηκε τη Δευτέρα ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, προς αποφυγήν του κινδύνου να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Ο κ. Πέτροβιτς ενημέρωσε πως υψηλή αλλά σταθερή παραμένει η στάθμη των ποταμών Έβρου και Άρδα, με μοναδική εξαίρεση τη θέση Κιρίσανε στην περιφέρεια της Αδριανούπολης όπου συναντώνται οι ποταμοί Άρδας, Τούντζας και Έβρος, όπου καταγράφονται 1.400 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου η απόφαση τεχνικής παρέμβασης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Πύθιο φαίνεται ότι βοήθησε προσωρινά στην εκτόνωση της κατάστασης.