Εξηγήσεις για το στικάκι από Ι.Διώτη

 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ίδιος φέρεται να εμμένει στη γραμμή που είχε χαράξει από την πρώτη φορά που κλήθηκε για εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης δύο αξιοποίνων πράξεων για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να μην αλλάζει όσα έχει ήδη ισχυριστεί στους εισαγγελείς, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει πει ψέματα για την υπόθεση της λίστας που του παρέδωσε ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην εισαγγελέας θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί του δεν κλονίζονται από το εύρημα της έρευνας για την 8η Ιουλίου 2011, ημερομηνία «γέννησης» του USB, ενόσω ο ίδιος ήταν επικεφαλής στο ΣΔΟΕ. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, εξετάζει με το νομικό του σύμβουλο το ενδεχόμενο να ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ώστε να εξακριβωθεί αν και πώς θα μπορούσε κάποιος, εν αγνοία του, να παρέμβει στο επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο όσο το είχε στα χέρια του.

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, πάντως, φαίνεται να ενδιαφέρονται να αποσαφηνίσουν δύο κρίσιμα για την έρευνα θέματα, τα οποία και θα κρίνουν εν πολλοίς και τις περαιτέρω κινήσεις τους. Αν δηλαδή ο κ. Διώτης αντέγραψε το στικάκι που του παρέδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς ο ίδιος έχει πει ότι δεν κράτησε αντίγραφο, αλλά και την ακριβή ημερομηνία που παρέδωσε το επίμαχο υλικό στον Ευ. Βενιζέλο. Ο κ. Διώτης έχει υποστηρίξει ότι η παράδοση έγινε στο τέλος Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου 2011.

Εξηγήσεις και από τον Γ.Καπελέρη

Σήμερα αναμένεται να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ο Γ.Καπελέρης, ο οποίος ωστόσο, από την αρχή, έχει καταθέσει πως ουδέποτε παρέλαβε στα χέρια του ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ παρά μόνο δέκα ονόματα καταθετών για να σκιαγραφήσει το φορολογικό τους προφίλ, χωρίς να πάρει οποιαδήποτε εντολή από τον κ. Παπακωνσταντίνου για περαιτέρω έλεγχο.

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», ο κ. Καπελέρης διαψεύδει τον Γ.Παπακωνσταντίνου και εκφράζει την απορία του γιατί επιμένει σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο κ. Καπελέρης ήταν επικεφαλής του ΣΔΟΕ από τον Ιανουάριο του 2010 ως τον Μάρτιο του 2011 και όπως δήλωσε στους οικονομικούς εισαγγελείς, πληροφορήθηκε την ύπαρξη της επίμαχης λίστας στη μία και μοναδική σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός στις 22 Ιανουαρίου 2011, δηλαδή περίπου τέσσερις μήνες αφότου την παρέλαβε.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τον είχε καλέσει στο γραφείο του και του ζήτησε να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 φυσικών προσώπων, λέγοντάς του απλώς ότι έχει ενδείξεις πως είναι πιθανόν να έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή, καθώς έχουν εντοπιστεί να έχουν καταθέσεις στην Ελβετία.

«Δεν μου είπε τότε από πού είχε τις πληροφορίες και δεν είχα δικαίωμα να ρωτήσω. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένει ότι μου έδωσε να ερευνήσω περίπου είκοσι ονόματα, ενώ μου έδωσε μόνο δέκα» σημειώνει ο κ. Καπελέρης, ο οποίος κατέθεσε τη λίστα τον ονομάτων αυτών στον ανακριτή.

Όπως λέει, παρέδωσε λίγες ημέρες αργότερα στον υπουργό του τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής έρευνας που είχε κάνει, από την οποία προέκυπτε ότι τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν δικαιολογούσαν τις καταθέσεις τους.

Από τότε δεν είχε κανένα νεότερο, ως την ημέρα που ο κ. Παπακωνσταντίνου συγκάλεσε τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν επίσης οι στενοί του συνεργάτες κκ. Αν. Μπάνος, Ηλ. Πλασκοβίτης και η διευθύντρια του γραφείου του κυρία Χρύσα Χατζή. Τον Μάρτιο του 2011 ο κ. Καπελέρης αντικαταστάθηκε από τον κ. Ι. Διώτη και δεν ασχολήθηκε έκτοτε με το ζήτημα αυτό.

Επιπλέον, όπως λέει, πριν από λίγες ημέρες διάβασε έκπληκτος μια συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στην εφημερίδα Guardian, στην οποία ανέφερε ότι «η λίστα ήταν γεμάτη από σημαντικούς ανθρώπους από τον επιχειρηματικό και τον εκδοτικό κόσμο» και ότι οι συνεργάτες του «μάλλον φοβήθηκαν και αποφάσισαν να μην προχωρήσουν χωρίς σαφείς πολιτικές οδηγίες και κάλυψη».

Έκπληκτος επίσης άκουσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να δηλώνει στην επιτροπή της Βουλής ότι «συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία δόθηκαν σαφείς οδηγίες για πλήρη έλεγχο».

Όπως αναφέρει «Το Βήμα της Κυριακής», ο κ. Καπελέρης σημειώνει: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου ως πολιτικός προϊστάμενος του ΣΔΟΕ γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει καμιά έρευνα το ΣΔΟΕ χωρίς γραπτή και ρητή εντολή του υπουργού». Αυτή η διαδικασία ακολουθήθηκε και για τη λίστα του Λιχτενστάιν και για τις καταθέσεις του εξωτερικού που εντοπίστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. «Ούτε εμένα με έπιασε κανένας τρόμος ούτε τον κ. Διώτη τον έπιασε κανένας τρόμος πιστεύω. Απλώς εκ των υστέρων ο κ. Παπακωνσταντίνου με μεγάλη ευκολία εμφανίζει τον εαυτό του ως τον μόνο υπουργό που είχε την πολιτική βούληση να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Νομίζω ότι οι πάντες κατανοούν ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί», καταλήγει ο κ. Καπελέρης.