Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο Στ. Θεοδωράκης με αντικείμενο την απλήρωτη εργασία

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, με αντικείμενο την απλήρωτη εργασία.

Ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει ότι βάσει στοιχείων του υπουργείου Εργασίας, του Ινστιτούτου εργασίας της ΓΣΕΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων, «ο αριθμός των εργαζομένων, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους και δεν πληρώνονται, φαίνεται να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο (1.000.000)».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο μία στις δύο επιχειρήσεις ανταποκρίνεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις και καταβάλει κανονικά τους μισθούς. Πέρυσι, περίπου 120.000 επιχειρήσεις καθυστέρησαν ή δεν πλήρωσαν καθόλου τους υπαλλήλους τους, ενώ περίπου 400.000 εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια, για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους», συνεχίζει ο ίδιος.

Αναφέρει επίσης ότι το φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας δημιουργήθηκε τα χρόνια της κρίσης, ενώ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «με δική της ευθύνη το φαινόμενο έχει γιγαντωθεί τους τελευταίους μήνες».

Ο κ. Θεοδωράκης καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στη Βουλή:

«Τι είδους πρωτοβουλίες θα λάβετε, ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην εργασία και η ομαλή καταβολή των μισθών, χωρίς να φτάνουμε στην επίσχεση εργασίας;»

«Πότε και με ποιον τρόπο σκοπεύει το Δημόσιο να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις; Εξετάζει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μπορούν οι τράπεζες να δανειοδοτούν επιχειρήσεις, στις οποίες χρωστάει λεφτά το ελληνικό δημόσιο, με την υποχρέωση τα δάνεια αυτά να πηγαίνουν εξ ολοκλήρου στην μισθοδοσία;»

«Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο παροχής επιδόματος επισφαλούς εργασίας στους εργαζομένους, που δεν πληρώνονται, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις πληρωμές από τους εργοδότες;»

Σημειώνεται ότι το Ποτάμι ξεκίνησε σχετική καμπάνια για τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν πληρώνονται.