Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, την ερχόμενη Δευτέρα 11 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πορτογάλος ομόλογός του, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Επίσης, στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Κόστα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πορτογάλου υπουργού Εξωτερικών, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.

Ο κ. Κόστα από τον Νοέμβριο του 2015 ηγείται της προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλιστών, με στήριξη από το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας και εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην πολιτική λιτότητας.

Σημειώνεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης Κόστα να βάλει τέλος στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, με την έγκριση προϋπολογισμού και αποφάσεις που ανακαλούν μέτρα λιτότητας των προηγούμενων ετών, προκάλεσαν αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η τελευταία εξέφρασε αρχικά έντονες αντιρρήσεις. Τελικά, ο προϋπολογισμός τερματισμού της λιτότητας εγκρίθηκε με την επιφύλαξη των Βρυξελλών.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Κόστα, με επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και προς όλους τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. κατά τη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, εξέφρασε την ετοιμότητα της Πορτογαλίας να υποδεχθεί ακόμη 6.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, πέρα από εκείνους που ανέλαβε να φιλοξενήσει ούτως ή άλλως στο πλαίσιο των ποσοστώσεων.