Επίσημη πρόσκληση για διάλογο περιμένουν οι αγρότες των Τεμπών – Τουλάχιστον δύο ημέρες τα τρακτέρ στο Σύνταγμα

Επίσημη πρόσκληση για διάλογο περιμένουν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Παναγιώτης Καλογιάννης. Πρόσθεσε ότι αυτή η συνάντηση δεν μπορεί να γίνει πριν την ερχόμενη Δευτέρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσκληση για διάλογο που απηύθηνε ο Πρωθυπουργός προς τους αγρότες, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Καλογιάννης ανέφερε: «Εδώ και μία ώρα τα αιτήματα των μπλόκων Τεμπών και Μικροθηβών- τα οποία τελικά συνυπέγραψαν 25 μπλόκα- βρίσκονται στα χέρια του Πρωθυπουργού και οι αγρότες επιθυμούν τον διάλογο με βάση τις προτάσεις που έχουν καταθέσει».

Όπως είπε, σε κάποια από τα ζητήματα ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να απαντήσει και δημοσίως, γιατί τα αιτήματα που του υποβλήθηκαν είναι συγκεκριμένα και τεκμηριωμένα.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, συνάντηση δεν μπορεί να γίνει πριν την Δευτέρα, όσο οι συνάδελφοι αγρότες θα βρίσκονται στο Σύνταγμα.

«Μπορεί να μη συμφωνούμε με τον τρόπο που διαμαρτύρονται, αλλά είμαστε συνάδελφοι, έχουμε τα ίδια προβλήματα και είμαστε μαζί με τους αγρότες που θα διαμαρτυρηθούν» διευκρίνισε.

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί ο κ. Καλογιάννης είχε δηλώσει στο ΑΜΠΕ ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο της Βουλής, με το οποίο ζητούνταν επίσημα οι προτάσεις των αγροτών και ότι ο ίδιος τις έστειλε αμέσως.

Σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό της Εθνικής οδού, οι αγρότες των Τεμπών επιμένουν στο επ’ αόριστον κλείσιμο της Κοιλάδας μέχρι νεωτέρας.

«Ασαφή» χαρακτήρισε την ομιλία του Πρωθυπουργού ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας. Ωστόσο σημείωσε: «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εδώ και έναν μήνα. Αν προσκληθούμε να συζητήσουμε επ΄αυτών, θα πάμε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, ακόμα και αν δεν αποσύρει τα σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων Αχιλλέας Καμπούρης έκανε λόγο για «προεκλογική ομιλία» του κ. Τσίπρα.

«Περιμέναμε κάτι πιο ουσιώδες και όχι μια προεκλογική ομιλία. Ο πρωθυπουργός έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και τα έβαλε με όλους, ακόμα και με τα κανάλια» είπε ο κ. Καμπούρης και έκανε γνωστό, πως κατόπιν αυτού, οι αγρότες των Μαλγάρων θα κατέβουν στην Αθήνα και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, «έως ότου αποσυρθούν τα ασφαλιστικό και φορολογικό».

Σχετικά με το συλλαλητήριο στην Αθήνα, η θέση των εκπροσώπων στα μπλόκα της χώρας είναι: «Όσοι θέλουν να πάνε, ας το κάνουν. Δεν θα εμποδίσουμε κανέναν και δεν θα κρίνουμε κανέναν».

Σημειώνεται ότι από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έως σήμερα έχουν ήδη «κλειστεί» οκτώ λεωφορεία για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον δύο μέρες προτίθενται να παραμείνουν στο Σύνταγμα οι αγρότες που θα συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής.

Αυτό έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων Βαγγέλης Μπούτας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επαναλαμβάνοντας πως η Επιτροπή δεν έχει σκοπό να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση έαν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Μπούτας, πλέον, είναι «ζήτημα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου και ειδικά της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Επίσης, σημείωσε ότι σήμερα αναμένεται, από τα αρμόδια υπουργεία, απάντηση στο αίτημά τους για κάθοδο 50 έως 100 τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας και εάν η απάντηση είναι αρνητική θα αποφασίσουν τα μπλόκα για το τι τελικά θα πράξουν. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα, είναι μία συμβολική ενέργεια» είπε ο κ. Μπούτας, προσθέτοντας πως η κάθοδος και η παραμονή των αγροτών στην πρωτεύουσα «θα είναι περιφρουρημένη».

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων ζητεί την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, την κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, την καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και την αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Ερωτηθείς για τη διαφοροποίηση του μπλόκου των Τεμπών και την πρόθεσή του να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, ο κ. Μπούτας απάντησε: «Δεν μας ακουμπά εάν ένα μπλόκο θα πάει να συζητήσει» συμπληρώνοντας: «Δεν ξέρω τα Τέμπη τι εκπροσωπούν».

Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους Κρητικούς να καταφθάνουν το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

Ήδη, την απόφασή τους να αποχωρήσουν από το μπλόκο Κλαδισού, στα Χανιά, ανακοίνωσαν το μεσημέρι οι αγρότες.
Επίσης, έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Χανίων ότι θα αποχωρήσουν αύριο το πρωί από τον χώρο του μπλόκου, ώστε τα δημοτικά συνεργεία να προχωρήσουν στον καθαρισμό του σημείου και να δοθεί ο κόμβος του Κλαδισού και πάλι στην κυκλοφορία.

Το βράδυ της Πέμπτης οι αγρότες θα μεταβούν στο λιμάνι της Σούδας, από όπου θα αναχωρήσουν με το πλοίο της γραμμής για την Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις, στην πλατεία Συντάγματος.

Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αγρότες και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο της Παρασκευής.

Ο κ. Μπούτας το μεσημέρι συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, προκειμένου να τον ενημερώσει για το πλαίσιο των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται στην πόλη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπούτας ανέφερε ότι οι αγρότες ζήτησαν από το δήμαρχο Αθηναίων «διευκολύνσεις και τις σχετικές άδειες, ώστε να είμαστε νομότυποι και στο πλαίσιο των κανόνων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιδίωξή μας είναι να είναι μια ειρηνική κινητοποίηση και να μην υπάρξει η παραμικρή φθορά στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί».

Ο κ. Καμίνης ευχαρίστησε «τον κ. Μπούτα διότι έκανε κάτι που, δυστυχώς, σπανίζει: να ενημερώσει το δήμαρχο της πόλης για το πλαίσιο κινητοποιήσεων που θα γίνουν στο κέντρο της και αφορούν άμεσα τη λειτουργία της». Και δήλωσε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση «ότι θα είναι μία ειρηνική κινητοποίηση και ότι δεν θα διαταραχθεί η ζωή των κατοίκων». Ο δήμος Αθηναίων, είπε, «θα κάνει ό,τι προβλέπεται σε κάθε μεγάλη κινητοποίηση. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να περιφρουρηθούν και παράλληλα να μη διαταραχθεί ούτε η λειτουργία της πόλης ούτε η ζωή των κατοίκων της, οι οποίοι πλήττονται εξίσου από την ασφυκτική οικονομική κατάσταση».