Επαφές του Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Παρίσι

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει την Τετάρτη στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί επίσης στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, την Πέμπτη.

Το σήμα για την αλλαγή στάσης έδωσε χθες Δευτέρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα, λέγοντας χαρακτηριστικά «κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να επιλέγουμε τα μέσα για την επίτευξη των στόχων».

Εξηγώντας την επιλογή της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα τα δύο νομοσχέδια, για ασφαλιστικό και φορολογικό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη Τύπου για την πορεία των διαπραγματεύσεων σημείωσε ότι «σεβόμαστε τις διαφορές των άλλων, ακούμε τις εκτιμήσεις τους για τα μέτρα αλλά διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα το πώς θα φτάσουμε στους στόχους τελικά να το αποφασίσουμε εμείς».

Κυβερνητικό στέλεχος σε ερώτηση για το αν επιστρέφει το σκηνικό έντασης του περασμένου χρόνου και αν η κυβέρνηση προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, διευκρινίζει ότι η πρόθεση είναι να καταγραφούν οι διαφορές των δύο πλευρών και αφού αυτό δεν έγινε μέσω της διαπραγμάτευσης το κάνει η κυβέρνηση με τα δύο σχέδια νόμου.

Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι τα ν/σ θα έρθουν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, όχι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ψηφιστούν προς το τέλος του μήνα κάτι που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες και κυρίως στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ακόμη και μέχρι ένα έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου.

«Θα την κατανοήσουν οι θεσμοί την πρακτική αυτή διαδικασία και θα την κατανοήσουν οι ηγέτες που θα συναντήσω εγώ στην Ουάσινγκτον και ο πρωθυπουργός στις δικές του επικοινωνίες» είπε ο κ. Τσακαλώτος.