Επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων – Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ

Σε επόμενη συνεδρίαση θα υπάρξει ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία της διαπραγμάτευσης, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία της Επιτροπής.

Αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από τη συνεδρίαση, η οποία διεξάγεται λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια για τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τη Δικαιοσύνη.

«Αυτό που συζητάμε είναι η υλοποίηση του νόμου που ψήφισε η Βουλή το καλοκαίρι. Δεν συζητάμε καινούργια ατζέντα θεμάτων, να είναι σαφές. Συζητάμε την ολοκλήρωση του 4336/2015» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Να ενημερώνουμε θέμα – θέμα; Σας θυμίζω ότι στη διαπραγμάτευση ήταν το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων και κατέληξε θετικά. Τι να απαντήσουμε σ’ αυτούς που έλεγαν ότι θα φορολογηθούν; Θεωρείτε λογικό να λέμε βήμα – βήμα ή θέμα – θέμα;».

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ, που τελικά αποχώρησε από την συνεδρίαση, είχε ζητήσει να υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής για το νομοσχέδιο για την κύρωση κοινοτικών οδηγιών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας επεσήμανε ότι τυπικά χρειάζεται να υποβάλουν το αίτημα τα 2/5 των μελών της Επιτροπής και τόνισε ότι «προέχει το νομοθετικό έργο που πρέπει να προηγείται του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που μπορεί να γίνει με ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, επερωτήσεις και αναφορές».

«Για να γίνει υποχρεωτική η συζήτηση που με τόσο ζήλο επιθυμεί η αντιπολίτευση χρειάζονται τα 2/5 της Επιτροπής» επεσήμανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Αναφερόμενος στην ουσία του αιτήματος τόνισε ότι «εμφανίζονται εδώ πολλές πλευρές της αντιπολίτευσης με κοντή μνήμη. Ο υπουργός έχει ενημερώσει επανειλημμένα την Επιτροπή, έστω και αν αυτό δεν ικανοποιεί την αντιπολίτευση.

Ξαφνικά εμφανίζεται εδώ ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να απαντήσει ή να ενημερώσει, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαντά σε ερωτήσεις που του γίνονται, σε αντίθεση με τον εξαφανισμένο από τη Βουλή προηγούμενο Πρωθυπουργό (…)
Παρουσιάζεται εδώ λες και υπάρχει το φοβερό κενό ενημέρωσης».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε μέτρα 5 δισ. και έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή που οδηγεί σε καθεστωτικές αντιλήψεις».

«Μόνο εσείς, η κ. Θάνου και ο κ. Παπαγγελόπουλος νομίζουν ότι μπορούν να μας απαγορεύσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία. Θα θέσουμε το θέμα στη διάσκεψη των Προέδρων» σημείωσε.

Η ενημέρωση από τον υπουργό «είναι υποχρεωτική. Μόνο αν θέλετε να αναβάλετε την συνεδρίαση μπορεί να μη γίνει» συνέχισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: «Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος δεν είναι παραχώρηση του προεδρείου ή της Επιτροπής. Εμμένουμε στην εφαρμογή του κανονισμού».

Από την πλευρά της Ν.Δ. η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως «είναι δικαίωμα της Επιτροπής η ενημέρωση. Θα είναι θλιβερό αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προσέρχονται αρνούμενοι την ενημέρωση της Επιτροπής και δι’ αυτής του ελληνικού λαού. Η δημοκρατική σας ευαισθησία καλό θα είναι να ισχύσει και αυτή την φορά».

«Δύο φορές μας ενημέρωσε ο υπουργός χωρίς να πει τίποτα. Μας είπε ότι είναι περισσότεροι αυτοί που θέλουν λύση από αυτούς που δεν θέλουν. Αυτό δεν μπαίνει στην ουσία που είναι τα νούμερα που ακούει η κοινωνία για φόρους» είπε ο εισηγητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, ενώ το αίτημα για ενημέρωση συνυπέγραψε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσαντώνης.

«Δεν έχουμε αντίρρηση να υπάρξει ενημέρωση. Όμως η ουσία είναι στα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζονται και στην οργάνωση της πάλης για να μπουν εμπόδια στα σχέδια αυτά» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής.
«Μας αφήνει παγερά αδιάφορους αν θα γίνει ενημέρωση, γιατί πολύ απλά στο τέλος θα γίνει αυτό που θέλουν οι δανειστές», σημείωσε εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ηλίας Παναγιώταρος.