Επιμένει ο αρχισυντάκτης της Die Welt πως η γερμανική πρεσβεία έχει συντάξει έκθεση για την κατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης

Επιμένει ο αρχισυντάκτης του οικονομικού τμήματος της Die Welt, Γιαν Νταμς, πως η γερμανική πρεσβεία έχει συντάξει έκθεση, η οποία αναφέρεται στη γενική κατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, αποφεύγει -μιλώντας στο Mega- να μπει σε λεπτομέρειες καθώς όπως λέει πρέπει να προστατεύσει τις πηγές του.
Σχολιάζοντας την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη δημοσίευση των σχετικών πληροφοριών από την εφημερίδα, αλλά και τις αναφορές ότι πίσω από το δημοσίευμα βρίσκονται υπερσυντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης ο γερμανός δημοσιογράφος απαντά:

«Μένω έκπληκτος βλέποντας την αντίδραση μελών της ελληνικής κυβέρνησης. Δύο πράγματα με αφήνουν κατάπληκτο. Το ένα είναι, έχω εκπλαγεί που θεωρούν ότι μια γερμανική εφημερίδα γράφει αυτό που θα ήθελε ένα γερμανικό υπουργείο. Κανείς δεν μπορεί να έρθει σε μένα ή στους συναδέλφους μου και να μας πει ‘γράψτε, παρακαλώ, αυτό που θέλω’.

» Το δεύτερο που με εκπλήσσει είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό άρθρο σε μια πολύ μεγάλη εφημερίδα. Γερμανικές εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει πολύ μεγαλύτερα, πολύ σκληρότερα άρθρα για την Ελλάδα. Και μένω έκπληκτος που η ελληνική κυβέρνηση, το γραφείο του έλληνα πρωθυπουργού αντιδρούν τόσο έντονα».

Εξηγώντας τη δική του άποψη για την κατάσταση στην Ελλάδα είπε:

«Η δική μου εξήγηση είναι ότι η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός Τσίπρας τελούν υπό πίεση. Γνωρίζουν ότι πρέπει να περάσουν απ’ τη Βουλή τα περαιτέρω δύσκολα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

» Γνωρίζουν ότι στην κοινοβουλευτική ομάδα δυσκολεύονται να ψηφίσουν αυτά τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, ιδιαίτερα τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και μπορώ να φανταστώ ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας προσπαθεί να κερδίσει τη στήριξη του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας λέγοντας ‘υπάρχει έξω ένας εχθρός, κοιτάξτε τι γράφει η Welt, να ο Σόιμπλε, η Γερμανία που θέλουν να μας ταπεινώσουν. Γι’ αυτό πρέπει εμείς εδώ να αντισταθούμε, γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας’.

» Αυτή είναι η μοναδική εξήγηση που μπορώ να δώσω σε λογική βάση. Δεν βρίσκω άλλη».