H επόμενη ημέρα για την οικονομία μετά τις εκλογές

 

Οι εκλογές πέρασαν για την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο καλείται πλέον να επιστρέψει άμεσα στους εντατικούς ρυθμούς που δούλευε μέχρι τα μέσα Μαΐου. Στόχος, η «χαλάρωση» που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις να μην επηρεάσουν την εφαρμογή του προγράμματος. Στις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, ανεξαρτήτως των όποιων πολιτικών διεργασιών υπάρξουν, είναι η τήρηση των προαπαιτούμενων δράσεων που έχουν συμφωνηθεί για την εκταμίευση των δύο υποδόσεων από την Ευρωζώνη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Επίσης, στα τέλη Ιουνίου αναμένονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας (κατά πάσα πιθανότητα οι επικεφαλής δεν θα επισκεφθούν την Αθήνα σε αυτή τη φάση), για να συγκεντρώσουν στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η έλευση της τρόικας και δη των επικεφαλής της δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη χρονική στιγμή, δεδομένου ότι δεν κρίνεται η έγκριση και εκταμίευση κάποιας δόσης. Αλλωστε, όπως αναφέρουν, ο έλεγχος υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων θα γίνει μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail).

Από την άλλη πλευρά, στην τρόικα εκτιμούν ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί έστω και μία τεχνικής φύσεως αποστολή στην Αθήνα εντός Ιουνίου, η κυβέρνηση μπορεί να «χαλαρώσει» και όταν φθάσει ο Σεπτέμβριος να διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή του προγράμματος και ιδίως των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε. Παράλληλα, θέλουν να διαπιστώσουν από κοντά ότι ο προϋπολογισμός συνεχίζει να εκτελείται κανονικά, καθώς από αυτόν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος των νέων μέτρων που θα ζητήσουν για το 2015. Σε ό,τι αφορά στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, περιλαμβάνονται οι 12 προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Κάποια από αυτά έχουν ήδη γίνει, αλλά η πλειονότητα πρέπει να υιοθετηθεί μόλις ανοίξει και πάλι η Βουλή. Η υποδόση του 1 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί να εκταμιευθεί τον Ιούνιο εξαρτάται από:

• Την υιοθέτηση του νέου χωροταξικού σχεδιασμού, το σχετικό νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση.

• Την επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων.

• Την υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί η διαφθορά.

• Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπουργείο Οικονομικών και Δικαιοσύνης) για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών.

• Την υιοθέτηση νόμου που θα μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών.

Σχετικά με τις δράσεις για την εκταμίευση της υποδόσης του Ιουλίου ύψους 1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να:

• Προχωρήσει στην ένταξη στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.

• Ψηφίσει τον δασικό νόμο.

• Θεσπίσει νόμο-πλαίσιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

• Καταργήσει από 1ης Ιανουαρίου 2015 τις εισφορές που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία.

• Υιοθετήσει νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα του χρέους

Εξελίξεις αναμένονται και σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο του ελέγχου της τρόικας που θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών έχουν μία σειρά δράσεων που θα πρέπει να φέρουν εις πέρας, ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες στην ελληνική αγορά ομολόγων. Πρώτη κίνηση και μάλιστα άμεσα είναι η προώθηση τροπολογίας –ακόμα και μέσα στην εβδομάδα– με την οποία θα καταργείται η επιβολή φόρου επί των κερδών που έχουν αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα οι επενδυτές που δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2012 – 2013.

Πρόκειται για τη διάταξη που δημιούργησε αναστάτωση στην αγορά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις ομολόγων και το υπουργείο Οικονομικών να αναστέλλει τη σχετική εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου και να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει και στην κατάργηση της σχετικής διάταξης. Κίνηση που επέφερε την ηρεμία στην αγορά και στους επενδυτές που άρχισαν να αποχωρούν από τα ελληνικά ομόλογα υπό τον φόβο της αναδρομικής φορολόγησής τους τα επόμενα έτη. Δεύτερη προτεραιότητα είναι να ανοίξει την τελευταία έκδοση του 5ετούς ομολόγου με στόχο να διαθέσει νέα 5ετή ομόλογα στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα τα ανταλλάξουν με έντοκα γραμμάτια που ήδη κατέχουν. Αυτό αναμένεται να γίνει εντός Ιουνίου και εκτός απροόπτου θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ.