Ευκλ. Τσακαλώτος: Βρήκα ευήκοα ώτα, καθώς και ανθρώπους που αναζητούν λύσεις και όχι προβλήματα

«Βρήκα ευήκοα ώτα, καθώς και ανθρώπους που αναζητούν λύσεις και όχι προβλήματα» στις έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που επισκέφθηκα τόνισε ο Ευ.Τσακαλώτος προσερχόμενος στο Eurogroup, προϊδεάζοντας για θετικό κλίμα στη συνεδρίαση ως προς την Ελλάδα. Εκτίμησε δε ότι δεν θα συζητηθεί το Ασφαλιστικό.

Αν και όντως στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένεται εκτενής συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα, ενημέρωση θα υπάρξει για αρκετά «ανοιχτά κεφάλαια» και τουλάχιστον επιγραμματικά θα τεθούν πολλά θέματα, όπως της πρώτης αξιολόγησης και του ρόλου του ΔΝΤ με τον Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι η Αθήνα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα και τον Σόιμπλε ότι η αξιολόγηση μπορεί να πάρει καιρό.

Άλλωστε, οι πληροφορίες θέλουν τις Βρυξέλλες να μην βιάζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, και να προτίθενται να εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια και μαζί και τα μέσα πίεσης, καθώς βρίσκονται στο τραπέζι πολύ κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό του Ασφαλιστικού. Υπέρ της τακτικής αυτής λειτουργεί και το ότι δεν υπάρχει κάποια μεγάλη πληρωμή χρέους από την πλευρά της Ελλάδας άμεσα.

«Μόλις επισκέφθηκα έξι πρωτεύουσες όπου συζήτησα με έξι Υπουργούς Οικονομικών την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και θέματα ευρύτερου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, τόσο οικονομικού, όσο και μη οικονομικού. Όπου κι αν πήγα, βρήκα ευήκοα ώτα, καθώς και ανθρώπους που αναζητούν λύσεις και όχι προβλήματα» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος.

Σε ερώτηση κατά πόσο αναμένει πρόοδο κατά τη σημερινή συνεδρίαση ως προς τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ο ίδιος απάντησε: «Όχι σήμερα, δε νομίζω ότι συγκαταλέγεται στα θέματα προς συζήτηση».

«Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η δουλειά συνεχίζεται, είμαστε συγκεντρωμένοι στην πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος», δήλωσε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι «καλή».

Όσον αφορά τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup για την Ελλάδα, ο Π.Μοσκοβισί εκτίμησε ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος. Αυτό που χρειάζεται είναι μια «αξιόπιστη μεταρρύθμιση, έτσι όπως ορίζεται από το Μνημόνιο», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο ίδιος, συνέχισε λέγοντας ότι «η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι καλή» και πως μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες τώρα τίθενται σε ισχύ, προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.

Ο Π.Μοσκοβισί τόνισε ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει «θετική συζήτηση» για το ελληνικό χρέος.

«Γι’ αυτό χρειάζεται ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο συνταξιοδοτικό», είπε και πρόσθεσε: «Θα δούμε ποιες είναι οι αναγκαίες παράμετροι, όμως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε λεπτομερώς».