Ευκλ. Τσακαλώτος: Είναι η κοινωνία, ανόητε

Με τη φράση “είναι η κοινωνία, ανόητε” απάντησε εμμέσως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στον Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schaeuble και στη δήλωσή του “είναι η εφαρμογή, ανόητε” που είπε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Νταβός παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως μεταδίδει το MEGA, σε μια παρουσίαση βιβλίου που αφορούσε μεταξύ άλλων στην οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις στην Ελλάδα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να απαντήσει στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ αλλά και να αναφερθεί στην διαδικασία της αξιολόγησης, εστιάζοντας στο κομμάτι της αναδιανομής, ανακατανομής των φορολογικών βαρών αλλά και της καλύτερης αναδιανομής των βαρών στο κομμάτι του συνταξιοδοτικού.

“Θέλετε να κατανοήσετε γιατί το κέντρο δεν έχει εγχείρημα πια; Κια πως σε πολλά μέρη το κέντρο χάνει έδαφος; Για να πάρω μια φράση του Μπιλ Κλίντον, που για κάποιο λόγο μπήκε στην επικαιρότητα, δεν θυμάμαι για κάποιο λόγο, ‘είναι η κοινωνία ανόητε'” είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι στις συζητήσεις που είχε με τους ομολόγους του το προηγούμενο διάστημα, πριν από το Eurogroup, τους κατέστησε σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να γίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις γιατί στην πραγματικότητα το εισόδημα της σύνταξης έχει και έναν άλλον ρόλο στην Ελλάδα.

“Τους εξήγησα γιατί δεν μπορούν να μειωθούν πια οι συντάξεις. Πρώτον γιατί είχαμε έντεκα διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων και δεύτερον ότι η σύνταξη στην Ελλάδα παίζει ένα ρόλο για τη γιαγιά στην Άρτα ή στην Πρέβεζα, η οποία μπορεί να έχει 600 ευρώ, αλλά με αυτά τα 600 ευρώ βοηθά τον άνεργο γιο ή την 17χρονη μαθήτρια που θέλει να δώσει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο και σήμερα χρειάζεται φροντιστήριο” ανέφερε.