Ευκλ. Τσακαλώτος: Η αξιολόγηση να είναι σύντομη, ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία

Την ανάγκη η αξιολόγηση να είναι σύντομη υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας ότι ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία.

Απαντώντας σε παρεμβάσεις του Δημήτρη Σταμάτη της Νέας Δημοκρατίας και του Χάρη Θεοχάρη του Ποταμιού, σημείωσε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο ελληνικό πρόγραμμα, έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο της 13ης Ιουλίου.

«Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόβλημα έχουμε στην περίπτωση που θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία αξιολόγησης» τόνισε.

Προσέθεσε επίσης, ότι όπως πληροφορήθηκε από το CNN, το ΔΝΤ δεν έχει αξιολογήσει έως τώρα την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό.

Για το ζήτημα του χρόνου εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί κατά τις συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του στην Ευρώπη, διαπίστωσε ότι υπάρχει καλή διάθεση για την εξεύρεση λύσης και όχι για τη δημιουργία περαιτέρω προβλημάτων.

Ειδικότερα για τη στάση του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν εκφράστηκε υπέρ της καθυστέρησης, όμως δεν έδειξε την κατανόηση που έδειξαν οι άλλοι ότι ο χρόνος είναι σημαντικός».

Απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για το αν οι δανειστές επιδεικνύουν, όπως λέγεται, διάθεση για αναβολές στην αξιολόγηση, έως ότου υπάρξουν χειροπιαστά στοιχεία, για θέματα όπως είναι το ασφαλιστικό και η αγροτική μεταρρύθμιση, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι κατά τις συναντήσεις του με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης, την Επιτροπή, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όχι μόνο δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο, αλλά «το ακριβώς αντίθετο», όπως χαρακτηριστικά είπε.