Ευκλ. Τσακαλώτος: Θα αναζητήσουμε τρόπους για να μαζέψουμε χρήματα απο αυτούς που έχουν

Το 61% των προαπαιτούμενων του υπουργείου Οικονομικών για την επόμενη αξιόλογηση δρομολόγησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος θα παραμείνει επικεφαλής του ΣΟΕ.

Κατά την σύντομη τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθεια ώστε η χώρα να μείνει στις ράγες του προγράμματος.

Όπως τόνισε, από την υπηρεσιακή ελήφθησαν πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ύφεσης , την οποία χαρακτήρισε ως «ήπια». Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ταχύτερη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

«Ελπίζω η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει επιτυχώς αυτή τη φορά » δήλωσε.

Ο κ. Χουλιαράκης απεκάλυψε πως ήδη έχει συνταχθεί υπουργική απόφαση για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και πως αυτή θα την υπογράψει ο νέος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Χουλιαράκης έδωσε βάρος στη μείωση ανισοτήτων και στο πως θα κατανεμηθεί το φορολογικό βάρος δικαιότερα.

«Στη πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους τα περιθώρια είναι μεγάλα», είπε και αναφέρθηκε ενδεικτικά σε αλλαγές στην φορολογική κλίμακα.

«Στηριζόμαστε στην τεχνική βοήθεια, θα προχωρήσουμε σε επανεξέταση του φόρου εισοδήματος ώστε να απαλειφθούν οι άδικες εξαιρέσεις από τη φορολογία και να επανεξεταστούν οι συντελεστές με βάση την πηγή εισοδήματος».

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως θα δοθεί βάρος στην εφαρμογή του προγράμματος και στο θέμα του χρέους αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Όπως τόνισε οι προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών είναι να σταθεροποιηθεί η οικονομία μέσα και από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να αναδιαρθρωθεί το φορολογικό σύστημα αλλά και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ειδικά στον χώρο της παιδείας και της υγείας.

Για τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος ο κ. Τσακαλώτος είπε πως θα δοθεί βάρος στην δικαιοσύνη . «Θα αναζητήσουμε τρόπους για να μαζέψουμε χρήματα απο αυτούς που έχουν» τόνισε.

Να σημειωθεί πως ο κ. Χουλιαράκης δεν θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο αυριανό EuroWorking Group, αλλά κάποιο άλλο στέλεχος του ΣΟΕ.