Ευκλ. Τσακαλώτος: Με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είμαστε κοντά, δεν καταλαβαίνω γιατί το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα

Κώδωνα κινδύνου ότι λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης διακυβεύεται η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος χτύπησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ρίχνοντας την ευθύνη για την «εμπλοκή» στο ΔΝΤ, αφού, όπως είπε, «με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είμαστε κοντά» ο υπουργός είπε ότι «δεν καταλαβαίνω γιατί το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα».

Χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωκοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο πρόγραμμα διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν έχουμε άπλετο χρόνο».

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ο Έλληνας υπουργός έθιξε το ζήτημα της μη επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύσκολο να κατανοήσει τη στάση του ΔΝΤ και την απαίτησή του για νέα μέτρα, αφού κατά τη συμφωνία το προηγούμενο καλοκαίρι η οικονομική κατάσταση και οι προβλέψεις, ήταν πολύ χειρότερες από ότι σήμερα. «Γι αυτό δεν καταλαβαίνουμε γιατί ζητά πιο πολλά μέτρα» επισήμανε.

«Είναι στρατηγική της κυβέρνησης να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Διαφορετικά δε θα έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη δε θα είναι ικανοποιητική. Δεν έχουμε άπλετο χρόνο», σημείωσε.

Ο ίδιος χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μεγαλύτερη εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε πως χρειάζεται ένας μεσολαβητής που θα εξετάζει τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του προγράμματος αλλά και θα παίζει ρόλο στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών.

Αναφερόμενος στα σημεία που παραμένουν ανοιχτά, επισήμανε πως πρώτο είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2018, καθώς το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα παρόλο που τα τελικά νούμερα είναι πιο ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το αίτημα του ΔΝΤ «πολιτικώς δύσκολο» και «αντιπαραγωγικό».

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το συνταξιοδοτικό, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί έχουν κάνει δεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης για μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος, ωστόσο για δημοσιονομικούς λόγους το ΔΝΤ ζητά περικοπές συντάξεων.

Ανέφερε μάλιστα πως το επιχείρημα ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα απορροφά μεγάλο ποσοστό δαπανών είναι παραπλανητικό, γιατί είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ. Ορισμένα νούμερα που χρησιμοποιεί ο Π.Τόμσεν, αλλά και ο Γ.Στουρνάρας είναι παραπλανητικά, είπε ο υπουργός. Όπως εξήγησε, μειώσαμε τις συντάξεις αλλά το γεγονός ότι έπεσε το ΑΕΠ 25% δημιουργεί αυτές τις παρερμηνείες στις συγκρίσεις με άλλες χώρες ως προς το δείκτη δαπάνες/ΑΕΠ, όπως η Γερμανία.

Σαφείς αποστάσεις από τη στάση του ΔΝΤ πήρε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβούλιου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Ο πρόεδρος την Επιτροπής, αφού άκουσε τον ´Ελληνα υπουργό Οικονομικών να περιγράφει τους κινδύνους από την καθυστέρηση της επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στη Αθήνα, σημείωσε ότι είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς τους λόγους των καθυστερήσεων αυτών.

Τα άμεσα οφέλη από την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση (QE), δεν είναι σαφή, αλλά θα αποτελούσε καλό σημάδι για τους επενδυτές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς από Ευρωβουλευτή κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν γνωρίζει πόσα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά και ποιο θα είναι το όφελος.

«Αν η ΕΚΤ μας συμπεριλάμβανε στο πρόγραμμα QE ή επαναφέρει τo waiver (την εξαίρεση για τα ελληνικά ομολόγα ως ενέχυρα), ανεξαρτήτως του πραγματικού οικονομικού αποτελέσματος βραχυπρόθεσμα, αυτό θα είχε ένα πολύ σημαντικό συμβολικό αποτέλεσμα», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα πιο πολύ τώρα είναι ένα σήμα στους επενδυτές ότι «τα πράγματα δουλεύουν».