Ευκλ. Τσακαλώτος: Οι δανειστές δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης κυβερνητικών στελεχών με τους Θεσμούς με θέμα το ασφαλιστικό και συγκεκριμένα για τη δημοσιονομική πτυχή του και το δομικό σκέλος τους.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης με τους Θεσμούς συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως οι δανειστές δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους και πώς παρολ’ αυτά δεν φάνηκαν ιδιαίτερα πιεστικοί και δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση με τους Θεσμούς για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί σήμερα με αιχμή, όμως, το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών.

Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό το βάρος διαρροών, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ ζητά άμεσες περικοπές 15% σε όλες τις κύριες συντάξεις αλλά και δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων πως τα “νούμερα”, δηλαδή οι ποσοτικοποιημένοι στόχοι που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση ” δεν βγαίνουν”, αν και το ελληνικό προσχέδιο κινείται σε “θετική” κατεύθυνση.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει δημοσίως ως “κόκκινη γραμμή” περικοπή των συντάξεων –αν και κυβερνητικές πηγές του Capital.gr αναφέρουν πως το μόνο ρεαλιστικό σενάριο το οποίο βρίσκεται πλέον σε διαπραγμάτευση προβλέπει μία μείωση της εισφοράς του 20% σε συνδυασμό με μία μερική μείωση 5-8% τουλάχιστον των νέων κύριων συντάξεων.

Διαφωνία φαίνεται πως υπάρχει μεταξύ Μαξίμου – Υπ. Εργασίας στο “μέτωπο” της εισφοράς 20% στο εισόδημα των επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών για τον κλάδο της κύριας σύνταξης.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση “συζητά” τη μείωση της εν λόγω εισφοράς στο 17%, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα του Capital.gr και του “Κεφαλαίου” (30/1/2016), αν και ο ίδιος προτείνει την “επέκταση” της “μεταβατικότητάς”. Πχ στους αγρότες να υπάρξει μετάβαση από το 14% που θα ισχύσει από την 1.1.2017 στο 15,5% και όχι στο 17% την 1.1.2017. Ενδεικτική της κυβερνητικής σύγχυσης για το χαράτσι του 20% είναι η ακύρωση της χθεσινής προγραμματισμένης συνάντηση του Υπ. Εργασίας με εκπροσώπους των επαγγελματιών για το θέμα αυτό.

Στην ίδια συνέντευξη του, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως η αναλογιστική μελέτη με βάση το νέο Ασφαλιστικό είναι “έτοιμη” αν και …λείπουν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μιας και αυτά δεν έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Η ολοκλήρωση της θα είναι πραγματικά έτοιμη τον Απρίλιο για να σταλεί στο Ageing Working Group, δηλαδή της Ομάδας Εργασίας για τη Γήρανση του πληθυσμού που τελεί υπό την εποπτεία της κοινοτικής Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του … γνωστού μας, Pierre Moscovici.