Ευκλ. Τσακαλώτος: Οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2016-2018.

Την εκτίμηση ότι στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές θα υπάρξουν νίκες αλλά και ήττες, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ παραδέχεται οι θεσμοί ζητούν πρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2016-2018.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι το το στοίχημα για την κυβέρνηση θα είναι να ενσωματώσει τη συμφωνία με τους πιστωτές σε ένα δικό της πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής.
Αναγνωρίζει δε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις και ανισότητες στο ασφαλιστικό.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, δηλώνει ότι «από τη μια το ΔΝΤ έχει πολύ σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις στα οικονομικά, αλλά και σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, οπότε δύσκολα θα μπορούσε να είναι “φυσικός σύμμαχος” της ελληνικής κυβέρνησης». Από την άλλη, συνεχίζει ο υπουργός Οικονομικών, «πιέζει τους Ευρωπαίους για μια πιο ευνοϊκή λύση στο χρέος».

Αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σε τρία επίπεδα: τη δημιουργία αναπτυξιακών θεσμών με το νέο αναπτυξιακό νόμο, την επενδυτική τράπεζα και το αναπτυξιακό ταμείο επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.