Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το κούρεμα χρέους του νότου ζητά ο Τσίπρας

Eυρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος του ευρωπαϊκού νότου προτείνει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τη συνέντευξη στόχος της διάσκεψης θα είναι να βρεθεί «επιτέλους» μια λύση στην κρίση, μια λύση που παρά τις όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί, δεν δείχνει να είναι κοντά.
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι οι χώρες-πιστωτές της Ελλάδας και του νότου της ευρωζώνης θα πρέπει να διδαχθούν από την ιστορία και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υπέρογκου χρέους στα κράτη αυτά με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η Γερμανία μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Επισημαίνει δε, η μόνη βιώσιμη λύση είναι ένα κούρεμα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη νότια περιφέρεια, προειδοποιώντας ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η διαγραφή σημαντικού ποσοστού του χρέους, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
«Είναι σαφές πως η τελευταία συμφωνία ήταν ένας συμβιβασμός που το μόνο που κάνει είναι να διαιωνίζει την αβεβαιότητα. Η Μέρκελ πρέπει να πει στο λαό της πριν τις εκλογές του 2013 ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί», σημειώνει ο ίδιος.
Με πρότυπο αυτή τη συμφωνία ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει κρίσιμο να υπάρξει στη αποτέλεσμα της διάσκεψης για την Ελλάδα και μια «ρήτρα ανάπτυξης», που θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ικανότητά της χώρας να πληρώνει.
Τέλος επικρίνει την πρόσφατη συμφωνία για την μείωση του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι αποσκοπεί στο να κερδίσουν χρόνο οι πιστωτές και ως εκ τούτου απέχει πολύ από το να είναι επαρκής λύση. Επισημαίνει ότι «όταν η κρίση ξεκίνησε το 2009 το χρέος μας ήταν 120% του ΑΕΠ και φέτος προβλέπεται επισήμως να φτάσει στο 175,6%. Και τώρα η τρόικα λέει ότι για να είναι βιώσιμο πρέπει να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020».
»Ας υποθέσουμε ότι έχουν δίκιο. Πώς θέλουν όμως αν φτάσουν εκεί; Μετά από 12 χρόνια καταστροφικής λιτότητας και μέτρων που φτάνουν τα 19 δισ. λίρες η Ελλάδα θα έχει γίνει κρανίου τόπος», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.