Ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση του ιστορικού κτιρίου του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου

Ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση του ιστορικού κτιρίου του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου, το οποίο στέγαζε για χρόνια τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, προγραμματίζει η ΟΤΕ Estate, η θυγατρική του οργανισμού που διαχειρίζεται τα ακίνητα. Το κτίριο προορίζεται για γραφεία, καταστήματα ή ξενοδοχείο. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας της CosmoONE.

Το κτίριο, «βλέπει» στην πλατεία Κολοκοτρώνη και είναι κτισμένο σε οικόπεδο εμβαδού 898,82 τ.μ. Τεχνικά πρόκειται για δύο διαφορετικά κτίρια «το καθένα από τα οποία είναι λειτουργικά αυτόνομο».

Το πρώτο κτίριο, συνολικής επιφάνειας 4.693 τετραγωνικών μέτρων, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο ως κτίριο «Ειδικού Αρχιτεκτονικού και Ιστορικού Ενδιαφέροντος», αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πέντε ορόφους και οικοδομήθηκε τμηματικά από το 1930 έως το 1980. Πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Α. Μεταξά και «αποτελεί χαρακτηριστική ελληνική εκδοχή της αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας της λεγόμενης Σχολής του Σικάγου». Μέχρι τον περασμένο Μάιο στέγαζε τα γραφεία της OΤΕ Estate.

Στην προκήρυξη η διοίκηση της OΤΕ Estate αναφέρει οτι το κτίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως εμπορικό κατάστημα, είτε ως ενιαίος γραφειακός χώρος, είτε ως συνδυασμός των δύο χρήσεων. Επιπλέον, με κατάλληλη διαμόρφωση «μπορεί να στεγάσει ένα ξενοδοχείο ποιότητος (boutique hotel)».

Για το συγκεκριμένο κτίριο έχει εκδοθεί άδεια για εργασίες αποκατάστασης από τον Ιούλιο του 2010, η οποία ωστόσο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Πάντως οι πιθανοί νέοι ιδιοκτήτες δε θα χρειαστεί να βγάλουν νέα άδεια για τις εργασίες αναδιαμόρφωσης αφού η υφιστάμενη λήγει στις 19 Ιουλίου 2020.

Όσο αφορά το δεύτερο κτίριο, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και οκτώ ορόφους και έχει πρόσωπο επί της Ανθίμου Γαζή 4. Κατασκευάστηκε το 1962 και χρησιμοποιήθηκε ως κτίριο γραφείο το οποίο μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 στέγαζε υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου φτάνει τα 1.314,20 τετραγωνικά μέτρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αγοράσουν και να το συνδέσουν με το πρώτο, «με σύνδεση των διαδρόμων τους στην μεσοτοιχία επαφής τους».