Η αξιολόγηση και το προσφυγικό ζήτημα στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Γιούνκερ

Η αξιολόγηση και το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της Ε.Ε., καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Επισημάνθηκε επίσης ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τέλος συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Γιούνκερ είχε υποδεχθεί τον κ. Τσίπρα με τη φράση «κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε».