Η απλή αναλογική δημιούργησε ρήγμα στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Επιβεβαιώθηκε και επίσημα το ρήγμα στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφού τη Δευτέρα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, την ώρα που η Φώφη Γεννηματά εισηγήθηκε την καταψήφιση της πρότασης Τσίπρα.

«Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση με διαδικασία fast truck» δήλωσε στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνοντας την καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για τη θέσπιση της απλής αναλογικής.

Η κ. Γεννηματά, ασκώντας κριτική τόσο στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, μίλησε για τη σκοπιμότητες και των δύο.«Τα διλλήματα είναι σαφή, μόνο που δεν απευθύνονται σε εμάς. Απευθύνονται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει προς τι αυτή η σπουδή σήμερα, σε μια ρύθμιση που 2 φορές πέρυσι αρνήθηκε. Στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος πρέπει να απαντήσει μεταξύ άλλων, αν είναι μεταρρύθμιση η εμμονή του στη στρέβλωση της λαϊκής βούλησης με το υπερβολικό bonus των 50 εδρών».

Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργήσει «στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού που επιχειρεί συστηματικά η κυβέρνηση, βάζοντας στην σκιά τα μεγάλα καυτά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας».

Κάλεσε όλα τα κόμματα σε διάλογο για τη διαμόρφωση κοινής θέσης για τον εκλογικό νόμο, επαναλαμβάνοντας ως βάση την πρόταση 5 σημείων του ΠΑΣΟΚ:

-Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω. όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.

-Διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.

-Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

-Ψήφο στα 17

-Ψήφο στην ομογένεια και στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

Έθεσε ως στόχο την αλλαγή πολιτικής για την αλλαγή και όρων της συμφωνίας που υπέγραψε από θέση ηττημένου, όπως υπογράμμισε, ο κ. Τσίπρας πέρσι, προτείνοντας τη διαμόρφωση «εθνικής γραμμής», βασισμένης στο δίπτυχο «ανάπτυξη – κοινωνική συνοχή».

Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο να υπάρξει μια εθνική κοινωνική συμφωνία προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επενδυτικού κλίματος, αλλά και την εγγύηση της αξιοπρέπειας και της ανασφάλειας του εργαζόμενου με βάση τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ξεκαθάρισε ότι «θα πούμε όχι σε νέα μείωση μισθών, σε ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και lockout, σε λογικές επιβολής «εργασιακής ζούγκλας».

Όσον αφορά τη συνεργασία και τη συγκρότηση Δημοκρατικής Παράταξης, δήλωσε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση στην πρωτοβουλία της και επανέλαβε ότι «η εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία από τη βάση».

«Προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί το κοινά αποδεκτό προγραμματικό πλαίσιο και η συμφωνία στα επόμενα βήματα. Η δημιουργία του ενιαίου φορέα αποτελεί κοινό στόχο. Τα ενδιάμεσα όμως βήματα μετάβασης, δεν πρέπει να είναι μετέωρα αλλά στέρεα και συμφωνημένα. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, τις αποφάσεις θα τις πάρει το ΠΑΣΟΚ».

theoxa.medium

Από την άλλη πλευρά, η Δημοκρατική Αριστερά θα υποστηρίξει την καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών καθώς όπως αναφέρεται στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποτελεί θέση του κόμματος.

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Είναι φανερό ότι κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο στη βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων. Η ΝΔ από την άλλη επιδιώκει την διατήρηση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών για να πετύχει για άλλη μία φορά μία απολύτως τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση» σημειώνει.

Χαρακτηρίζει αποσπασματική την κυβερνητική πρόταση καθώς δεν εμπεριέχει και άλλα θέματα για τον εκλογικό νόμο όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ωστόσο, τονίζει ότοι είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα.

«Για αυτό εξάλλου έχει κατατεθεί στην Βουλή τόσο από την ΔΗΜΑΡ όσο και από το ΠΑΣΟΚ το προηγούμενη χρονικό διάστημα ως πρόταση νόμου χωρίς να συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές» τονίζει και υπενθυμίζει ότι σχετική πρόταση έχει καταθέσει το κόμμα από το 2013.

Εκτιμά ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες.

Κλείνοντας αναφέρει ότι το κόμμα συμμετέχει στη Βουλή στον συνασπισμό των κομμάτων “Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ”, όπως αυτός δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και σ«τον οποίο τα κόμματα έχουμε διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία με τον αποφασιστικό ρόλο των οργάνων του κάθε κόμματος».