Μαξίμου: Η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς πάνω στη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου

Για οικτρή διάψευση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που είχαν προεξοφλήσει ότι η κατάθεση του ασφαλιστικού αποτελούσε μονομερή κίνηση και η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να το αποσύρει κάνουν λόγο κύκλοι του Μαξίμου που τονίζουν ότι η νομοθετική πρόταση που τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Κυριακή διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις και προστατεύει τους πιο αδύναμους.

«Ο ελληνικός λαός βλέπει πολύ καθαρά, ποιοι είναι αυτοί που διαπραγματεύονται αποφασιστικά υπερασπιζόμενοι την κοινωνική συνοχή και ποιοι υπέγραψαν λευκά χαρτιά κοινωνικής καταστροφής, φροντίζοντας μόνο για τους κολλητούς και τους συνεργάτες τους» αναφέρουν.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση τονίζουν ότι η κυβέρνηση πέτυχε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πάνω στους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου, με μια μεταρρύθμιση η οποία:

-Διασφαλίζει πλήρως τις συντάξεις.

-Προστατεύει τους πιο αδύναμους.

-Κατανέμει δικαιότερα και αναλογικότερα τα φορολογικά βάρη και τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.

-Εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκεται «στον αντίποδα των συμφωνιών που προωθούσε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και στις οποίες θεωρείτο δεδομένη η δραστική οριζόντια μείωση των συντάξεων, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η πλήρης ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, η κατάργηση του αφορολόγητου και η επιβάρυνση – για μια ακόμα φορά – των πιο αδύναμων, δηλαδή αυτών που τόσα χρόνια σήκωσαν το τεράστιο βάρος της κρίσης».

Κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι οι ίδιοι που είχαν συμφωνήσει σε ένα τέτοιο σχέδιο «κοινωνικής καταστροφής», έκαναν ότι μπορούσαν προκειμένου «να υπονομεύσουν την διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

«Επιχείρησαν να υποκινήσουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης. Χαρακτήρισαν την κατάθεση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου ως μονομερή ενέργεια έναντι των δανειστών, και έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να το αποσύρει, προκειμένου να μην προκληθεί εμπλοκή στην διαπραγμάτευση» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζουν ότι στις 12 Απριλίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού στην Βουλή, ο εκπρόσωπος της ΝΔ είχε δηλώσει:

«Πέρυσι, ο κήρυκας της θεωρίας των παιγνίων, που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και στο τρίτο Μνημόνιο, ήταν ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Φέτος, έχουμε τρεις κήρυκες της ίδιας επικίνδυνης θεωρίας. Τους κυρίους Γ. Κατρούγκαλο, Γ. Σταθάκη και Ε. Τσακαλώτο. Δηλαδή, τον Υπουργό που μαζί με τον κ. Τσίπρα παρακαλούσε το Δ.Ν.Τ. να συμμετέχει επί τριετία στο πρόγραμμα.

Το έργο είναι παιγμένο ξανά και ξανά.

Από την “επικείμενη συμφωνία” στη “σύγκρουση”. Και από τη “σύγκρουση” στην οδυνηρή για τους πολίτες συνθηκολόγηση.
Όμως, αυτήν τη φορά, η παράσταση δεν κόβει εισιτήρια…».