Η μισή κυβέρνηση συνοδεύει τον Σαμαρά στην Κωνσταντινούπολη

 

Στη σκιά της συζήτησης για τηνΑποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα αναμένεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράςμεταβαίνει ο ίδιος στη γειτονική χώρα, επικεφαλής πρωτοφανούς αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από εννέα υπουργούς, δυο αναπληρωτές υπουργούς και τρεις υφυπουργούς. Παρότι πάντως σχεδόν… σύσσωμη η κυβέρνηση μεταβαίνει στη γείτονα οι προσδοκίες από τη συνάντηση δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλές.
Αντικείμενο στην συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας και στο τέλος θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να υπογραφούν πρωτόκολλα για θέματα συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού, περί παροχή υπηρεσιών υγείας σε περιπτώσεις καταστροφών, μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και μία δήλωση συνεργασίας σε θέματα παράνομης μετανάστευσης.

Η επίσκεψη Σαμαρά πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την κατάθεση από την ελληνική κυβέρνηση ρηματικής διακοίνωσης προς τα Ηνωμένα Έθνη με την οποία απορρίπτει τη μονομερή κίνηση της Άγκυρας να παραχωρήσει άδειες για έρευνες νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στη ΝΕΤ, που μεταδίδεται στις 09:00 το πρωί της Δευτέρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών: «Πρόκειται για μία συνεργασία, την οποία εμείς χαρακτηρίζοντάς την “στρατηγική”, θέλουμε να της δώσουμε μία διαφορετική διάσταση. Να μην υπάρχει, δηλαδή, στο εξής στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας μία πολιτική που θα βασίζεται στα κουτσομπολιά, να μην υπάρχουν τα “σού ‘πα, μού ‘πες”».

«Στις συνομιλίες μας με την ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς μας σχέσεις και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς θα πορευτούμε στο εξής… Θα έχουμε μία πλούσια ατζέντα και θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας από το πρωί στις 11.00 μέχρι το βράδυ» υπογραμμίζει. «Φυσικά θα εξετάσουμε και ένα σύνολο θεμάτων, τουριστικών, ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, προς ποια κατεύθυνση οδηγούμε τις διμερείς πολιτικές μας σχέσεις, καθώς και θέματα ΝΑΤΟ, διότι είμαστε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και πρέπει να συζητήσουμε τα βήματα που θα κάνουμε με αυτή μας την ιδιότητα».

«Θεωρώ ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, από το παρελθόν στο μέλλον. Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τον κ. Σαμαρά και να εξετάσουμε τα θέματα αυτά, έστω και σύντομα, όταν βρεθήκαμε στη Ντόχα. Με τα θέματα που θα εξετάσουμε τώρα θα κάνουμε πλέον τα βήματα, έχουμε ήδη υπογράψει ορισμένες συμφωνίες, τώρα θα υπογράψουμε κι άλλες και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά» δήλωσε αναφορικά με τις εργασίες του Συμβουλίου Συνεργασίας.

Το πρόγραμμα

Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στις 9:45 με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και στις 11:00 τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 12:00 το μεσημέρι οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες και θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμφωνιών και κοινές δηλώσεις.

Αργότερα το μεσημέρι στις 15:15 οι δύο πρωθυπουργοί θα απευθύνουν χαιρετισμό σε επιχειρηματικό Forum, παρουσία επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Στις 16:30 ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η ελληνική αποστολή

Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος, Εσωτερικών Ευ. Στυλιανίδης, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλος, Υγείας Ανδ. Λυκουρέντζος, Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, Τουρισμού Ολγ. Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας & Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης, Επικρατείας Δ. Σταμάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού Κ. Τζαβάρας, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης  Κ. Καραγκούνης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ & κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων Ν. Μηταράκης.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν επιχειρηματίες οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε κοινή συνεδρίαση με Τούρκους για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων.