Η Νέα Δημοκρατία για το δημόσιο χρέος

«Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015», τονίζει σε ανακοίνωσή του με τίτλο «η θέση της Ν.Δ. για το χρέος» ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας ότι «αποκλειστικά υπεύθυνη για την επιδείνωση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Ο κ. Σταϊκούρας επικαλείται έκθεση του ΔΝΤ, της 25ης Ιουνίου 2015, όπου τονίζεται ότι «οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τους τελευταίους μήνες στην επιδείνωση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας χρέους είναι η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, η αναθεωρημένη πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου, τα χαμηλότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και πιθανές επιπρόσθετες οικονομικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος».

Όπως επισημαίνει, αυτό που πλέον χρειάζεται είναι η κυβέρνηση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην έναρξη της συζήτησης για τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους και οι δανειστές να τηρήσουν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους, στην κατεύθυνση:

-Επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος

-Επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής

-Χαμηλότερων επιτοκίων

-Μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, για όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από επίσημες πηγές μετά το πρώτο μνημόνιο.

Επίσης, στέκεται στην ανάγκη λήψης λήψη πρόσθετων παραμετρικών μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σταϊκούρας τονίζει ότι «η αυξητική δυναμική του χρέους ‘’φρέναρε’’ με τη διπλή αναδιάρθρωση του 2012», σημειώνοντας ότι το PSI οδήγησε σε μείωση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2012 (52% του τότε Α.Ε.Π.)».

Επιπλέον, σημειώνει ότι, με την επαναγορά, το Δεκέμβριο του 2012, το χρέος μειώθηκε περαιτέρω κατά περίπου 32 δισ. ευρώ, ενώ κάνει λόγο για ανακρίβειες και ψεύδη που «αποτελούν δομικό στοιχείο της Αριστερής κυβέρνησης», με αφορμή αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κυβερνητικών στελεχών, βάσει των οποίων «ανοίγει για πρώτη φορά το ζήτημα του χρέους».

Όπως τονίζει ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Ν.Δ., το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, συμφώνησε να εξετάσει, υπό προϋποθέσεις, επιπλέον παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του χρέους. «Τα Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014 και της 20ης Φεβρουαρίου 2015 επιβεβαίωσαν τη δέσμευση σε αυτό το πλαίσιο» συμπληρώνει και παραδέχεται ότι οι δανειστές δεν υλοποίησαν την υπόσχεσή τους, παρά το γεγονός ότι η χώρα πέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα.

«Η κυβέρνηση που, επί χρόνια, καλλιεργούσε ψευδαισθήσεις με ‘’τζάμπα παλληκαριές’’ για τη λύση του προβλήματος του δημόσιου χρέους, τώρα προσγειώνεται στην πραγματικότητα και θεωρεί ως επιτυχία την εφαρμογή ρυθμίσεων που συζητούνται από τα τέλη του 2012» υπογραμμίζει ο κ. Σταϊκούρας.